OGLASNA TABLA
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Prženje cena na „vrelom ulju“, da li nas očekuje novo poskupljenje hrane

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu saopštila je u septembru da je hrana za godinu dana poskupela oko 32 odsto – što zbog kovida, veće tražnje, skupljeg prevoza. Sa žetvom na berzama je došlo do rasta cena žita, a to se već preliva na cenu gotovih proizvoda. Litar ulja ovih dana košta više od 200 dinara.

Suncokret je ove godine zasejan na 220 hiljada hektara, a zbog suše prinos je oko 30 odsto manji u odnosu na prošlu godinu. Setva je ove jeseni bila skuplja za petinu. Sve to, kažu upućeni gura cene i u maloprodaji. 

u gotovih proizvoda. Litar ulja ovih dana košta više od 200 dinara.

Suncokret je ove godine zasejan na 220 hiljada hektara, a zbog suše prinos je oko 30 odsto manji u odnosu na prošlu godinu. Setva je ove jeseni bila skuplja za petinu. Sve to, kažu upućeni gura cene i u maloprodaji. 

„Narodu je uvek skupo i biće mu uvek skupo, međutim cena suncokreta seljacima je prošle godine bila 38 dinara a sad je, danas je evo izveštaj iz berze prodata je za 65 i 45 dinara po kilogramu suncokreta. Prema tome mora ulje da poskupi. Ono će poskupljivati sve dok narod bude imao pare da plaća“, kaže Branislav Gulan, član Naučnog društva ekonomista Srbije, Nacionalnog tima za preporot sela.

Agroekonomski analitičar Vojisla Stanković kaže da poskupljenje nije opravdano i da je to psihogeni faktor i tu mešetare sami trgovci da pokriju one gubitke lokdauna i pandemije koja evo i sad na žalost po treći put potresa Srbiju.

Poskupljenje ulja je posledica dešavanja na svetskom berzanskom tržištu, kažu u Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Cene većine žitarica i uljarica na svetskim berzama beleže maksimume uprkos dobrom rodu. Maloprodajne cene suncokretovog ulja u Srbiji nakon poslednjeg poskupljenja su između 165 i 220 dinara. Jedan od načina za njihovo snižavanje je privremena suspenzija carina na uvoz suncokretovog ulja kako bi se omogućila veća konkurencija, ali je pitanje da li bi ta mera dala rezultat s obzirom na to da su cene u regionu na istom ili višem nivou u odnosu na Srbiju“, navode u Ministarstvu.

Ako država nešto ne preduzme po trenutnom stanju na globalnom tržištu, realno je kažu upućeni, očekivati novo poskupljenje. 

„Još će malo cene da porastu, ja sam to najavio pre nedelju dana u svojoj analizi o stanju useva u ovoj godini, mora da poskupi“, istakao je Gulan.

Stanković napominje da tržište treba stabilizovati, međutim, država jedino što može od tržišnih instrumenata da reaguje to su Robne rezerve.

„Imamo značajne količine ulja u robnim rezervama pitanje je da li je vreme, ja mislim da treba još sačekati da se vidi ovo treće poskupljenje koje se najavljuje, pa onda da se interveniše iz Robnih rezervi“, rekao je.

U Srbiji se po stanovniku potroši 12 litara ulja i to je 82 hiljade tona ukupno, što znači da za domaće potrebe ulja ima dovoljno a ostaje i za izvoz.

Izvor:RTS.rs/Pripremio Zoran Slepčević i dopisnici RTS-a

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Детаљан план државне помоћи грађанима

Oglasna Tabla

До сада пријављено 944.000 младих за новчану помоћ

Oglasna Tabla

Ања Илић не иде у Пекинг

Oglasna Tabla

Толико мекани да се топе у устима: Пужићи са сувим грожђем лако се праве, а потребно вам је само 1 јаје

Oglasna Tabla

Тара, лепотица која привлачи све више туриста

Oglasna Tabla

Ковид боловање: – 65 одсто или цела плата? Влада каже једно, послодавац има више опција, а на крају све зависи од овога

Oglasna Tabla

Зимска служба допрла до три завејана аутомобила на Златибору

Oglasna Tabla

Време данас: Слаб снег, ветар у појачању

Oglasna Tabla

Због снега завршио на банкини

Oglasna Tabla