ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Први сертификовани органски сир и кајмак прави се од млека крава са златиборских пашњака

Чајетина – Једина млекара која производи сертификован органски сир и кајмак у Србији, налази се на Златибору. Ови млечни производи праве се искључиво од млека које потиче са фарми малих произвођача који су да би добили серификат, морали да конвенционалну производњу замене органском.

Тај процес трајао је две године, али крајња рачуница је и те како исплатива. Па тако 10 крављих лепотица у штали Милана Марјановића из златиборског села Мушвете уживају у посебној пажњи, а како и не би када оне производе органско млеко и то сертификовано.

„Имамо доста пашњака где пасу, одлична надморска висина, имају изворску воду да пију и све је то заграђено у електричну чобаницу, све у свему имају све добре услове”, казао је за РИНУ, домаћин Милан.

Како би добили сертификат, фармери су морали да конвенционалну производњу замене органском. Али, да би конвенционалну производњу заменио органском, Милану су биле потребне две године. Он каже да му то није било тешко, јер када је све то ставио на папир, схватио је да је све то итекако исплативо.

„Цена млека је 95 динара по литру, плус премија коју добијамо од државе која је 40 процената већа у односу на премију за обично млеко. Субвенције за краве су исто 40 посто веће и износе 55.000 по једном грлу, имамо исто субвенције по хектару, и када се то све стави на папир, може да се ради”, додао је Марјановић.

За органски начин производње, Милан и његови земљаци Златиборци имали су велику подршку општине Чајетина. Привредно дршуштво Златиборски Еко – аграр, чији је основач локална самоуправа, био им је велика подршка, водич до сертификата, али и до пласирања производа.

„Овакве робе на нашем тржишту нема, органска клијентела је спесифична, зна се у којим градовима и местима је има, и једноставно све што произведемо овде, буде пласирано широм земље”, казао је Марко Марић из Еко-аграра.

У оквиру златиборског Еко-аграра, отворена је и млекара у којој се органско млеко прерађује у сир и кајмак, и ништа се не препушта случају, јер је квалитет приоритет.

„Имамо нашу интерну лабораторију у којој меримо млечне масти, протеине, релативну густину, антибиотике испитујемо, као и киселост тог млека. Када све то прођемо од тренутка пријема, пуштамо на даљу пастеризацију”, истикла је технолог Милица Кузељевић.

Свака кришка сира или кајмака овде је контролисана и проверена, и једини конзерванс који се користи је со.

Извор: РИНА / ГЗС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Био бизнисмен у Канади, па продао кућу и јахту и вратио се у Србију: Наш певач променио је живот из корена после емисије Никад није касно, а сада је поново изненадио

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јаковљевић: Отворено писмо директору Института за воћарство у Чачку

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кошарка: Златибор се не предаје пред најтежим задатком

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најсиромашнији пензионери добијају пакет помоћи – ево шта се све налази у њему

ОГЛАСНА ТАБЛА

Које се новчанице најчешће фалсификују у Србији и како да их препознате

ОГЛАСНА ТАБЛА

НБС: Одложено плаћање и на рате без камате DinaCard картицама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сезона одавно прошла, али цене остају исте: Пет кафа на Копаонику – 2.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

И ове године бесплатни уџбеници за одређене категорије ученика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики дан за мештане Врутака, после 40 година асфалтиран пут (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА