ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Први пут приказане промене у мозгу током менструације

Први пут, научници су показали структурне промене у целом мозгу током менструације. Константне промене нивоа хормона који воде менструални циклус не утичу само на репродуктивну анатомију. Они такође преобликују мозак, а нова студија нам је дала увид у то како се тај процес дешава.

Предвођен неуронаучницама Елизабет Ризор и Викторијом Бабенко са Калифорнијског универзитета Санта Барбара, тим истраживача је пратио 30 жена током менструалног циклуса. Детаљно су документовали структурне промене које се дешавају у мозгу како хормонски нивои флуктуирају.

Резултати, који тек треба да буду рецензирани, сугеришу да структурне промене у мозгу током менструације можда нису ограничене искључиво на регионе повезане са менструалним циклусом.

„Ови резултати указују на истовремене промене у људској микроструктури беле масе и дебљини кортекса које се поклапају са хормонским ритмовима вођеним менструалним циклусом“, пишу истраживачи и додају: „Снажни ефекти интеракције између мозга и хормона можда нису ограничени на класично познате регионе рецептора хипоталамуса-хипофизе-гонадалне осовине (ХПГ).

Свака здрава жена ће током живота имати око 450 менструација, тако да би било корисно знати што више различитих ефеката које могу имати на функционисање мозга и тела уопште.

Међутим, иако је то нешто што се дешава половини светског становништва током пола живота, истраживања су донекле изостала. Већина истраживања о хормонском ефекту на мозак била је фокусирана на мождану комуникацију током когнитивних задатака, а не на саме мождане структуре.

„Цикличне флуктуације у хормонима испољавају моћне бихевиоралне, структурне и функционалне ефекте кроз деловање на централни нервни систем сисара“, примећују Ризор, Бабенко и њихов тим и наглашавају да се ипак врло мало зна о томе како ове флуктуације мењају структурне чворове и информационе путеве људског мозга.

Утврђено је да се микроструктура беле масе – мреже неуронских влакана које преносе информације између региона сиве масе – мења са хормонским променама, укључујући утицај који носе пубертет, употреба оралне контрацепције, хормонске терапије…

Тим стручњака је обавио снимање уз магнетну резонанцу својих испитаника током три менструалне фазе: менструације, овулације и средње лутеалне. У време сваког од ових скенирања, истраживачи су такође мерили нивое хормона учесника.

Утицај на сиву, белу масу и цереброспиналну течност

Резултати истраживања су показали да се, како хормони флуктуирају, тако се мењају и запремине сиве и беле масе, као и запремина цереброспиналне течности.

Конкретно, непосредно пре овулације, када се повећавају нивои хормони 17 бета-естрадиола и лутеинизирајућег хормона, мозак учесница показао је промене беле масе што сугерише бржи пренос информација.

Фоликул који расте пре овулације, и помаже у стимулацији фоликула јајника, био је повезан са дебљом сивом масом.

Прогестерон, који расте након овулације, био је повезан са повећањем ткива и смањеном запремином цереброспиналне течности.

Шта то значи за рад и утицај мозга са таквим изменама за сада није познато, али истраживање поставља темеље за будуће студије, а можда и разумевање узрока необичних али тешких проблема менталног здравља повезаних са менструацијом.

„Упркос томе што сада немамо извештаје о функционалним последицама или корелацијама структурних промена мозга, наши налази могу имати импликације на хормонске промене у понашању и спознаји“, пишу истраживачи.

„Истраживање односа мозга и хормона је неопходно да би се разумело функционисање људског нервног система на дневној бази, током периода транзиције хормона и током целог људског животног века“, истакао је тим научника.

ИЗВОР:РТС, SCIENCE ALERT

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почеле прве уплате 10.000 динара средњошколцима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Унапређење система бесплатне правне помоћи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Град донирао возило за потребе Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело пријављивање осмака за трећи предмет који ће полагати на завршном испиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли ће бити снега за празнике

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расте број обољења сличних грипу; најугроженија деца до треће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство позвало удружења на састанак о коришћењу буџетских средстава за пољопривреду у 2024. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси „Градови у фокусу” и у области уметничке игре и ликовних уметности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Опрезно са петардама и ватрометом – непажљивим руковањем ризикујете доживотне последице

ОГЛАСНА ТАБЛА