ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Први национални дан вуне у Србији одржан је на Златибору (видео)

На Краљевом тргу на Златибору у недељу је одржан Први национални дан вуне у Србији, док је у наставку дана у хотелу „Чигота“ обележен 3. Европски дан вуне. Организатор и покретач ове идеје је Весна Тодоровски Русић испред компаније “Крафтинг Ко“, уз подршку Општине Чајетина, Туристичке организације Златибор, “Златиборског еко аграра“, “Голд гондоле“, Специјалне болнице “Чигота“, Регионалне развојне агенције „Златибор“ и Привредне коморе Србије.

Приликом успостављања Првог националног дана вуне у Србији, посетиоцима Златибора и представницима медија поздравне речи упутила је и Весна Тодоровски Рустић, идејни творац овог догађаја и чланица европске фондације за вуну EWE. Програм обележавања Првог националног дана вуне употпунили су момци из мушке певачке групе Удружења за неговање народне традиције, и представници припремног ансамбла истог удружења који су играли уз песме нашег краја.

„Овај догађај је веома важан са неколико аспеката, не само са туристичког већ и са еколошког, са становишта текстилне индустрије,циркуларне економије како би видели на који начин можемо да успоставимо један дистрикт за вуну. Оно што морам да истакнем то је веза са вуном, која потиче са Златибора, тачније из Сирогојна из 1960. године са Добрилом Смиљанић, и оснивањем прве женске задруге која је више него терапеутски значила за жене. Преко 2000 жена је било у задрузи, извозиле су преко 50000 хиљада џемпера шитом света, а све познатије личности су желеле да имају џемпер из Сирогојна“, Весна Тодоровски Рустић, идејни творац овог догађаја и власник компаније „KRAFTING“.

У име општине Чајетина и у име „Златиборског еко аграра“ присутнима се обратио, Марко Марић. Он је овом приликом истакао је да му је драго што општина Чајетина даје значај вуни, јер је она имала велику улогу у историји нашег народа, а посебно у историји нашег села.

„Ово видим као тенденцију ка бољитку и побољшању ситуације код произвођача у нашем крају. Према подацима из Привредне коморе из 2021. године, Златибор има 50000 уматичених оваца, што значи да буде неколико стотина тона вуне за обраду на годишњем нивоу у нашој општини. На овај начин сви заједно треба да учинимо да ово постане корисно и вредно за све мештане општине Чајетина, и да овај догађај постане традиција“, каже Марко Марић, директор ПД“Златиборски еко аграр“.

Алберто Коста, председник европске фондације за вуну EWE из Италије, каже да је инпресиониран посетом Музеја плетиља у Сирогојну, а истиче и да је упознат са модним успехом плетиља из овог села, као и главном јунакињом, креаторком чувених џемпера из Сирогојна, Добрилом Смиљанић.

„Европа веома добро позјане Пиротски ћилим, ормаменте и процес израде вуне овде у Србији. Ја сам четрдесет година био хирург за канцер дојкимогу сигирно да потврдим из своје праксе да су све жене које су плеле, имале су много боље резултате јер вуна и плетење много боље утичу на спустање нивоа стреса и да се читав процес изнесе много боље и повољније“, каже Алберто Коста, председник европске фондације за вуну EWE

Током трећег Европског дана вуне, који се преко јутуб канала уживо преносио у читавом свету, главни фокус је било женско предузетништво и вуна. Овом приликом у конгресној сали Специјалне боллнице „Чигота“ одржано је пет панел дискусија, а поред представника Србије и Италије, на панелима је учествовало преко 50 представника из целе Европе.

Златиборпресс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа

Судар мотора и аутомобила у тунелу код Златибора, повређени мотоциклиста пребачен у болницу

Врели талас у Србији, данас још топлије

Пренос утакмице Србија – Словенија у ГКЦ-у

Мамбо Џамбо у Градском културном центру

Трибина „Националног центра за едукацију о спорту 2024“ у Ужицу

Први „ПП Фест” од 4. до 7. јула