ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Први мај – у Србији резервисан за уранак, у свету за штрајк

https://www.aikbanka.rs/?fbclid=IwAR1s4tGDNhErGUTaD77DkQqKoEU6Hs1tdwStqjc3GOh-9CU4JFcctJZ5sdM

Први мај, односно Међународни празник рада, један је од најраспрострањенијих празника на свету, а обележава се у знак сећања на велике демонстрације из маја 1886. године, кад су радници у Чикагу ступили у штрајк, захтевајући осмочасовно радно време.

Мале наднице, дневни рад од 12 до чак 18 сати и живот на ивици беде били су повод за низ штрајкова у којима су захтевани услови рада и живота достојни човека.

До кулминације је дошло у Чикагу, у мају 1886. године, кад је на улице изашло скоро 40.000 припадника радничког покрета. Они су своје захтеве симболично истакли у три осмице: 8 сати рада, 8 сати одмора и 8 сати културног уздизања.

Међутим, власт је на демонстранте послала полицију, после чега је уследио жесток сукоб у којем је шест радника убијено, а њих педесетак рањено. Петоро вођа штрајка је осуђено на смрт, а тројица на дугогодишњу робију.

Три године касније, 1889. на првом конгресу Друге интернационале одлучено је да ће се сваког 1. маја одржавати демонстрације док год радници и раднице не изборе право на достојан живот и рад. Већ од следеће године тај дан је почео да се слави као Међународни дан опште солидарности радништва.

Последњих година, Међународни празник рада у свету се обележава разним акцијама и демонстрацијама, чија је суштина борба за права радника, краће радно време, боље плате и заштита на раду.

Међутим, у Србији Први мај нема много везе са тежњама за бољи положај радника, већ је у календару више резервисан као дан за одмор и опуштање.По правилу, то је нерадан дан, а људи који су у радном односу, као и они који тиме не могу да се похвале, углавном га прослављају породично или у већим друштвима, на „уранцима“ у природи, уз роштиљ, печење, алкохол и песму.

Поводом 1. маја Уједињени грански синдикати “Независност” одржаће првомајску манифестацију под слоганом “Опасуљи се – организуј се у синдикат” са почетком у 12 сати на Тргу Николе Пашића у Београду.

– Дајемо себи за право да без обзира на све проблеме радника у Србији обележимо 1. мај празнично, шаљући поруке о континуитету наше борбе за здраво и безбедно радно место, квалитетне колективне уговоре и достојанствену зараду. Такође, шаљемо поруку да нећемо бежати од одговорности већ ћемо захтевати да учествујемо у свим радним групама које ће радити на изменама и допунама радног и социјалног законодавства у будућности – наводи се у Првомајском прогласу УГС “Независност” у коме се, између осталог, радници позивају на скуп на Тргу Николе Пашића.

На истом месту поводом Празника рада протест организује и Политичка платформа Солидарност такође са почетком у 12 сати. На протесту ће, како је најављено, говорити Милош Баковић Јаџић (Солидарност), Биљана Ђорђевић (Не давимо Београд), Биљана Стојковић (Скупштина слободне Србије), Ђорђе Микетић (Еколошки устанак) и Небојша Зеленовић (Акција).

Са друге стране, Удружени синдикати Србије Слога упозорили су у петак да ће организовати демонстрације уколико Влада не буде испунила њихов захтев за усвајање новог закона о раду.

Izvor:danas.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Вруће и спарно, могући пљускови са грмљавином

Дачић: Убица полицајца ликвидиран у околини Лознице, поново пуцао на полицију

“YUGOTON” поново у Градском културном центру

Постигнут договор између Владе и пољопривредника

Нове цене горива

Све је спремно за највећи карневал на води: На сплаварење Дрином од Перућца до Рогачице стижу гости из свих крајева Србије и Европе

Заплењено више од осам килограма кокаина, новац, аутомобили…

Отворена изложба “Димитрије Туцовић-раднички витез”

Обезбеђена средства за још 400.000 паметних бројила