Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Први иновативни START UP са Златибора

Иновациони бизнис центар Златибор представио је свој први златиборски старт уп “Горска стража” који је прошао селекцију Raising Strarts 2.0.

Пројекат подршке старт уповима Raising Strarts 2.0 који је реализован у сарадњи са Научно технолошким парком Чачак је омогућио да златиборски тим добије могућност да своју идеју реализује у пракси на начин који је користан и за ширу друштвену заједницу.

“Горска стража”, старт уп пројекат златиборског тима прошао је селекцију конкурса подршке програма Raising Strarts 2.0 и наставља учешће до финалног избора. Елоквентан и сериозно програмски постављен старт уп “Горска стража” спој екологије, иновационих технологија, од посебног је значаја за друштвену заједницу будући да је база пројекта хардверско софтверски систем који омогућава заштиту од шумских пожара. Од 24 пријављена тима, један су од 4 који су добили новчана средства како би добили патент за свој производ.

Овај старт уп чију је реализацију помогао Иновациони бизнис центар Златибор иновативан је у делу који омогућава праћење тренутних параметара микроклиме мрежом сензора који су системом за прикупљање и бежично слање података повезани са базом података. Софтвер, након обрађених података, управља системом аларма за заштиту од шумских пожара. Такође је у могућности да се интегрише са другим системима за спревачавање пожара како за јавне површине тако и приватна власништва шума. Овом пројекту ће прво тестирање бити на подручју Златибора и његова комерцијална употреба биће стављена за 6 месеци.

Чланови тима су: Ана Вушковић, Душан Вушковић и Александар Лојаница.

Програм подршке стар уповима Raising Strarts 2.0 спроводи Научно технолошки парк Ниш у оквиру пројекта Техно парк Србија 2, уз подршку Владе Швајцарске.

ibczlatibor.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почиње летње рачунање времена – ноћас часовнике померамо сат унапред

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 25. март 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржана традиционална смотра рецитатора „Песниче народа мог“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бачено је 37.000 касетних бомби и 15 тона уранијума: Дан почетка НАТО агресије на СР Југославију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене горива које ће важити до 31. марта

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада донела решење: Поскупљују путарине, ево ко има попуст

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туберкулоза јесте болест прошлости, али и девети узрок смртности у свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

О значају пословања у туризму са основцима у Кривој Реци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ученици осмог разреда полажу данас пробни завршни испит из математике

ОГЛАСНА ТАБЛА