ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Први дечји фестивал фолклорних ансамбала „Златиборски пупољци“ (видео)

На Златибору ће се, у организацији Удружења за неговање народне традиције „Златибор“, по први пут одржати дечји фестивал фолклорних ансамбала под називом „Златиборски пупољци“ Дешавање је заказано за 17. јуна са почетком у 16 часова на Краљевом тргу. 

Удружење за неговање народне традиције „Златибор“ активно је преко целе године. Након годишњег концерта који је окупио не само велики број ансамбала из земље и иностранства, уследела су гостовања, а сада се припремају за две веће турнеје.

„У јулу водимо извођачки припремни ансамбл у Грчку, а у августу средњи састав иде у Бугарску. Имамо у плану да школу фолклора водимо у Јагодину на излет, да се деца мало више друже и боље упознају.Ту ће бити деца из Чајетине, Златибора, Криве Реке, Мачката, Шљивовице.Надамо се да ће нам то постати традиција“, каже Лука Весовић.

Удружење  је већ прошле године најавило реализацију идеје о организацији дечјег међународног фестивала фолклора на Златибору. Речено – учињено. Већ у суботу, 17. јуна, на Краљевом тргу ће се показати мали фолклораши из Србије и Републике Српске.

„Фестивал смо назвали „Златиборски пупољци“. Надам се да ће та деца, ти пупољци сазрети и цветати оним квалитетом којим ми цветамо. Ове године је учешће на том првом фестивалу узело 21. друштво из Републике Српске и Србије. То су друштва из Шековића, Хан Пјеска, са Пала, из Београда , Краљева… Ове године смо стидљиво кренули да видимо како ће то ићи, а следеће године планирамо да фестивал траје два дана, за млађе и старије групе. Искористио бих прилику да се захвалим свима који помажу наш рад. Као и увек, СО Чајетина, ТО Златибор, Културном центру Чајетина, Културном центру Златибор. Од ове године велику помоћ нам је пружила „Голд гондола“. Планирано је, ако временски услови буду дозволили, да се деца учесници возе гондолом, а онда од гондоле до Трга – дефиле. Промовишући гондолу,  промовишемо и наш фестивал. Мислим да смо на истом задатку и они, и ми.“

Школа фолклора коју држе чланови удружења броји око 120 чланова, рачунајући децу из Чајетине, Златибора и сеоских месних заједница, са којима ради седам асистената. Што се тиче ветерана, крајем јула се очекује долазак кореографа Дејана Милисављевића Звечанца из Канаде како би радио са фолколрцима на две нове кореографије.
Планова је много, али , како каже Лука Весовић, биће прилике за разговоре о њима. Тренутна брига им је да Фестивал „Златиборски пупољци“ прође добро, а ову прилику је искористио да позове публику да у суботу дођу на Краље трг и подрже младе фолклораше.

Мирјана Ранковић Луковић

Златиборпресс
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА