ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Први април – како је настао дан шале?

Први април означава дан када се широм света практикују различите врсте забавних шала, пошалица и хумористичких измишљотина, познатих као првоаприлске шале.

Иако тачно порекло првоаприлских шала није потпуно јасно, многе културе широм света прослављају овај дан са шалама, лажним вестима и различитим триковима. Једна од теорија повезује први април са француским календаром реформе из 16. века, када је година почињала 1. априла уместо 1. јануара, што је довело до конфузије.

Наиме, до тог времена, почетак године обележавао се 1. априла према јулијанском календару. Међутим, краљ Чарлс ИX донео је 1564. године декрет који је увео грегоријански календар, који је почињао 1. јануара.

Ипак, због споре комуникације и општег неинформисања и незнања, неки људи нису били упознати са променом датума почетка године. Тако су они који су се и даље придржавали старих датума, били сматрани смешним или наивним. Други су их због тога излагали шалама, руглу и исмејавању.

Овај дан је тако постао прилика за шале, измишљотине и обмане, са циљем изазивања смеха и чак непријатног шока.

Ипак, морамо нагласити да неки историчари сматрају да би ова прича могла бити мит, међутим, идеја о првом априлу као дану за шале остала је дубоко укорењена у култури и традицији многих земаља широм света.

И док се традиција првоаприлских шала разликује широм света, једно је сигурно – сваке године, првог априла, људи се насмеју и буду изненађени новим и креативним шалама, док они који праве смицалицу, у тренутку изговарања шале узвикују „априли-лили“.

Извор: Б92

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Био бизнисмен у Канади, па продао кућу и јахту и вратио се у Србију: Наш певач променио је живот из корена после емисије Никад није касно, а сада је поново изненадио

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јаковљевић: Отворено писмо директору Института за воћарство у Чачку

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кошарка: Златибор се не предаје пред најтежим задатком

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најсиромашнији пензионери добијају пакет помоћи – ево шта се све налази у њему

ОГЛАСНА ТАБЛА

Које се новчанице најчешће фалсификују у Србији и како да их препознате

ОГЛАСНА ТАБЛА

НБС: Одложено плаћање и на рате без камате DinaCard картицама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сезона одавно прошла, али цене остају исте: Пет кафа на Копаонику – 2.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

И ове године бесплатни уџбеници за одређене категорије ученика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики дан за мештане Врутака, после 40 година асфалтиран пут (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА