-0.4 C
Uzice
25 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Prvenstvo Srbije u orijentiringu za vikend na Zlatiboru

Prvenstvo Srbije u orijentiringu, 14. „Memorijal Bude Radovića“, biće održan 07. i 08. septembra na Zlatiboru. Prvog dana takmičenje će se odvijati na području planinskog centra Tornik, a drugog dana na prostoru užeg turističkog centra na Zlatiboru u blizini Kraljeve česme.

Orijentiring kao sport razvija se od nastanka u švedskoj vojsci krajem 19. veka. U Srbiji, koja je među najuspešnijim u regionu ali je daleko od evropskog vrha, postoji liga i pojedinačno prvenstvo Srbije, Memorijal Bude Radović koji se prethodnih 13 godina održavao u Šljivovici. U prvom izdanju ovog takmičenja na novoj lokaciji najpre će se u subotu na Torniku od 12 časova održati štafetna trka, a u nedelju od 10 časova na Zlatiboru kod Kraljeve česme sprint štafeta. U obe trke takmičiće se sve starosne kateogrije.

„Orijentiring je sport u kom takmičar uz pomoć specijalno izrađene karte i kompasa treba da pronađe ucrtane kontrolne tačke koje se nalaze na terenu u što kraćem periodu. To je sport za sve uzraste, od sedam do 107 godina, tako da mi u orijentiringu imamo sve kategorije, od 12 godina, do preko 90. Ovde će se okupiti preko 150 takmičara iz čitave Srbije na ovim prelepim terenima na Torniku. Mi smo do prošle godine bili prisutni na terenima Zlatibora, u Šljivovici. Ove godine se pripremamo da ovaj teren uzmemo za nekoliko sledećih godina“, kaže predsednik Orijentiring saveza Srbije Dobrica Jelić. Suorganizator trke u svojstvu domaćina je planinanrski klub Tornik koji ima dosta iskustva u planinarskoj orijentaciji. Iako postoje određene razlike u odnosu na orijentiring, čajetinski klub je spreman da pomogne u organizaciji uz učešće svojih članova u trci.

„Razlika između planinarske orijentacije i orijentiringa je prvenstveno u razmeri karata i u načinu izrade. U planinarskoj orijentaciji se koriste i stare vojne karte koje nisu ažurirane, a u orijentiringu, recimo na ovom takmičenju će biti karta koja je stanje avgust 2019. Bukvalno svaki bor, kamen, ograda, novonastali put su ucrtani. Dosta su preciznije i u dosta krupnijoj razmeri. Već pet godina smo organizatori trke u planinarskoj orijentaciji u okviru festivala Hils ap, a od toga tri godine uzastopno u okviru Lige Srbije. Imamo sascim solidne rezultate u toj disciplini, a sa orijentiring savezom tek uspostavljamo saradnju, od onih naših školskih takmičenja gde smo približavali tu disciplinu deci,“

kaže Petar Vesović iz PK Tornik. Tereni na teritoriji Čajetine i dalje će se koristiti kao baza za aktivnosti Orijentiring saveza Srbije, a naredne godine na Zlatiboru će se održati Svetsko prvenstvo u radio orijentiringu, a u planu je i kandidovanje za domaćinstvo Svetskog kupa u orijentiringu 2021. godine. Pokrovitelji ovogodišnjeg Memorijala Bude Radovića su opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Skijališta Srbije.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Rebalansom povećano sa 20 na 40 miliona za mere energetske efikanosti

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Prijem za najuspešnije Užičane u 2019. godini (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vreme u subotu malo toplije: Ujutru mraz, tokom dana suvo, temperatura do deset stepeni

Oglasna Tabla

Užice podiže spomenik Milovanu Miću Petroviću

Oglasna Tabla

Dve nesreće u Ivanjici, prva sa smrtnim ishodom u drugoj vozač udario pešaka i pobegao

Oglasna Tabla

Prosečna plata u novembru 56.331 dinar

Oglasna Tabla

„Spajalica znanja“ sa svojom dečicom donirala knjige Gradskoj biblioteci (FOTO)

Oglasna Tabla

Jedna ili dve neradne nedelje mesečno: Ministarstvo spremno na dogovor, pravilo će važiti za sve trgovce

Oglasna Tabla