17 C
Uzice
септембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Prvenstvo Srbije u orijentiringu za vikend na Zlatiboru

Prvenstvo Srbije u orijentiringu, 14. „Memorijal Bude Radovića“, biće održan 07. i 08. septembra na Zlatiboru. Prvog dana takmičenje će se odvijati na području planinskog centra Tornik, a drugog dana na prostoru užeg turističkog centra na Zlatiboru u blizini Kraljeve česme.

Orijentiring kao sport razvija se od nastanka u švedskoj vojsci krajem 19. veka. U Srbiji, koja je među najuspešnijim u regionu ali je daleko od evropskog vrha, postoji liga i pojedinačno prvenstvo Srbije, Memorijal Bude Radović koji se prethodnih 13 godina održavao u Šljivovici. U prvom izdanju ovog takmičenja na novoj lokaciji najpre će se u subotu na Torniku od 12 časova održati štafetna trka, a u nedelju od 10 časova na Zlatiboru kod Kraljeve česme sprint štafeta. U obe trke takmičiće se sve starosne kateogrije.

„Orijentiring je sport u kom takmičar uz pomoć specijalno izrađene karte i kompasa treba da pronađe ucrtane kontrolne tačke koje se nalaze na terenu u što kraćem periodu. To je sport za sve uzraste, od sedam do 107 godina, tako da mi u orijentiringu imamo sve kategorije, od 12 godina, do preko 90. Ovde će se okupiti preko 150 takmičara iz čitave Srbije na ovim prelepim terenima na Torniku. Mi smo do prošle godine bili prisutni na terenima Zlatibora, u Šljivovici. Ove godine se pripremamo da ovaj teren uzmemo za nekoliko sledećih godina“, kaže predsednik Orijentiring saveza Srbije Dobrica Jelić. Suorganizator trke u svojstvu domaćina je planinanrski klub Tornik koji ima dosta iskustva u planinarskoj orijentaciji. Iako postoje određene razlike u odnosu na orijentiring, čajetinski klub je spreman da pomogne u organizaciji uz učešće svojih članova u trci.

„Razlika između planinarske orijentacije i orijentiringa je prvenstveno u razmeri karata i u načinu izrade. U planinarskoj orijentaciji se koriste i stare vojne karte koje nisu ažurirane, a u orijentiringu, recimo na ovom takmičenju će biti karta koja je stanje avgust 2019. Bukvalno svaki bor, kamen, ograda, novonastali put su ucrtani. Dosta su preciznije i u dosta krupnijoj razmeri. Već pet godina smo organizatori trke u planinarskoj orijentaciji u okviru festivala Hils ap, a od toga tri godine uzastopno u okviru Lige Srbije. Imamo sascim solidne rezultate u toj disciplini, a sa orijentiring savezom tek uspostavljamo saradnju, od onih naših školskih takmičenja gde smo približavali tu disciplinu deci,“

kaže Petar Vesović iz PK Tornik. Tereni na teritoriji Čajetine i dalje će se koristiti kao baza za aktivnosti Orijentiring saveza Srbije, a naredne godine na Zlatiboru će se održati Svetsko prvenstvo u radio orijentiringu, a u planu je i kandidovanje za domaćinstvo Svetskog kupa u orijentiringu 2021. godine. Pokrovitelji ovogodišnjeg Memorijala Bude Radovića su opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Skijališta Srbije.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Otvorena biblioteka „Vanja“ u Krivoj Reci

Oglasna Tabla

Priča od koje ćete se naježiti: Ovako su srpski šarplaninci odbranili srpsko selo i seljane od američke vojske

Oglasna Tabla

Pripremite zimnicu na vreme: Proveren recept za preukusni džem od šljiva

Oglasna Tabla

Zbog odlaska učiteljice deca napustila školu (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju sunčano i toplo, do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Užički Mik Džeger, Đorđe Vasić, koncertom zatvorio Užičko kulturno leto (VIDEO)

Oglasna Tabla

Što više čokolada pojedete, to ste pametniji: Nauka potvrđuje, a evo na osnovu čega!

Oglasna Tabla

Država pomaže adaptaciju autentičnih seoskih objekata

Oglasna Tabla

EU ulaže 1 mil EUR u primarnu selekciju otpada u Užicu

Oglasna Tabla