Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Prve vakcine protiv korone primili Ana Brnabić, Darija Kisić i Predrag Kon

Premijerka Srbije Ana Brnabić, prva je koja je primila Fajzerovu vakcinu, a odmah nakon nje i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević. Nakon njih dve vakcinisao se i epidemiolog Predrag Kon.
Pored njih prvi građani, korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu od 11 sati danas biće takođe podvrgnuti vakcinaciji.

Ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je jutros za RTS da je izuzetno ponosna što je Srbij uspela da među prvima nabavi vakcinu i da je pre svega želela da pokaže ličnim primerom koliko je to važno.

– Postoji koordinaciono telo koje se bavi ovim pitanjem i na osnovu raspoloživih količina i rizika u okviru populacije radi se plan imunizacije. Najugroženija je starija populacija – rekla je ministarka.

Kako će izgledati masovna vakcinacija
Predsednik Nacionalnog koorordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida-19 Mirsad Đerlek rekao je su korisnici domova prioritetni za vakcinaciju kako bi se smanjio pritisak na bolnice, u kojima su teški slučajevi najčešći među starijom populacijom.

On je rekao da se kostur usvojenog plana imunizacije, koji je izradio i predložio Institut „Batut“, neće menjati, ali da je teško predvideti šta nas čeka.

– Plan je dinamičan i biće elastičan, tako da ćemo moći u zavisnosti od trenutka i količine vakcina, da menjamo neke planove i prioritete – istakao je Đerlek.

Naveo je da će u prvoj fazi vakcine pored korisnika staračkih domova, primiti i zdravstveni radnici. Prema njegovim rečima, vakcine će prvo otići u veće domove u kojima može doći do većeg broj zaraženih korona virusom.

Takođe, naglasio je da je neophodna dodatna obuka medicinskih radnika koji će aplicirati vakcinu.

U jednoj bočici ima pet doza, potrebno je stručno rastvoriti doze u jednom špricu od 1,8 mililitara fiziološkog rastvora, to se mora potrošiti u narednih šest sati, a kad doza izađe sa -70 stepeni, mora se potrošiti za pet dana – objasnio je Đerlek.Dodao je da je sa „Fajzerom“ potpisan ugovor na 1,8 miliona doza, koje ce stizati kvartalno.

Kako je Blic juče pisao početkom januara dolazi još 20.000 doza Fajzerove vakcine u Srbiju.

Izvor: Noizz.rs/foto Tanjug screen

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Уводи се забрана претицања за камионе на ауто-путу?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове радионице у СтаПарку током викенда

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кад унуци засуку рукаве и прабаби исцепају дрва за зиму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Здрава Србија предлаже референдум против увођења санкција Русији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Петар Божовић сјајан на првенству Балкана за ветеране

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА