21.8 C
Uzice
август 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Prvačići i ovog leta idu na more o trošku Opštine

Pedesetak prvaka iz zlatarskog kraja letovaće od 21.do 30.juna u Sutomoru na crnogorskom primorju o trošku Opštine Nova Varoš. Lokalna samouprava je za ovu namenu i iz opštinske kase opredelila sredstva od blizu milion dinara.

Ugovor o realizaciji programa besplatnog letovanja mališana iz porodica slabijeg materijalnog stanja potpisali su Jelena Leković, direktorka Centra za socijalni rad (koji organizuje i posreduje u sprovođenju projekta) i Goran Cmiljanović, licencirani turistički zastupnik Dečjeg i omladinskog odmarališta u Sutomoru.

-Očekujemo da će deca iz Nove Varoši i okoline biti zadovoljna smeštajem u našem odmaralištu u Sutomoru koje je apartmanskog tipa, kao i ishranom, zdravstvenom negom i svim drugim pratećim sadržajima koji su im na raspolaganju u nedavno kompletno adaptiranom objektu sa šezdesetak kreveta, a koji se nalazi u vlasništvu Opštine Priboj – kaže Cmiljanović.

Centar za socijalni rad će, u saradnji sa školama ovih dana započeti sa definisanjem spiskova potencijalnih kandidata za letovanje, a na osnovu prethodno donetog Pravilnika o načinu izbora dece za boravak na moru.

-Programom će biti obuhvaćeno 50 prvaka. Pravo na besplatan boravak na moru imaju deca samohranih roditelja, mališani iz porodica koje se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad, kao i onih materijalno ugroženih čiji mališani do sada nisu bili na moru. Ukoliko ostane slobodnih mesta, priliku da uživaju u Sutomoru imaće i deca čiji je jedan odnosno oba roditelja zaposleni, ali uz novčanu doplatu u iznosu od 5.000 i 10.000 dinara po detetu – pojašnjava za “Varoške novine“ direktorka Centra za socijalni rad Jelena Leković i dodaje da će se ovog leta o mališanima brinuti par učiteljica i predstavnici Centra.

Program besplatnog letovanja mališana iz porodica slabijeg imovinskog stanja sprovodi se već šestu godinu za redom. Inicijativa je potekla od tadašnjeg opštinskog rukovodstva, a predlog su podržali odbornici lokalnog parlamenta. Zahvaljujući ovom projektu, oko 300 prvaka letovalo je na crnogorskom primorju – u Bečićima , Čanju i Herceg Novom. Iskustva i efekti su pozitivni, tako da će, kako tvrde u lokalnoj samoupravi, ovaj program biti nastavljen i u budućnosti jer je ovo jedan od načina podrške socijalno ugroženim porodicama.

Prethodnih godina akciju Opštine i Centra podržala je, inače, i nekolicina lokalnih privrednika, te organizatori apeluju za pomoć i ovog leta kako bi se mališanima obezbedili lekovi, osveženje i užina tokom putovanja, kao i doplata dodatnih turističkih sadržaja za decu.

Izvor: varoske.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas počinje V Međunarodni festival prirode i tradicije „Žestival“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Počela pretprodaja kompleta karata za 24. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“

Oglasna Tabla

Narodna biblioteka Užice obeležila slavu i 163 godine od osnivanja

Oglasna Tabla