ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Прва радионица вршњачке едукације за подршку деци са сметњама у развоју

У чајетинској библиотеци је у суботу 22. априла одржана радионица за младе волонтере за подршку деци са сметњама у развоју у општини Чајетина у кризним ситуацијама. Ова радионица је прва у низу обука које су организоване за чајетинске средњошколце и основце, као део пројекта Партнерство у заједници – решење кризе, који реализује удружење Златиборски круг у партнерству са општином Чајетина.

По речима Зорице Милосављевић, председнице Златиборског круга и координаторке пројекта, тродневна обука за младе волонтере је осмишљена тако да се учесници оспособе за вршњачку едукацију, односно да могу својим вршњацима да пренесу стечена знања, искуства и вештине, како би се обезбедила вршњачка подршка деци са сметњама у развоју у кризним ситуацијама.

Златиборски круг се као пружалац услуге социјалне заштите Дневни боравак за децу са сметњама у развоју у Чајетини у време ванредне ситуације – пандемије изазване вирусом ЦОВИД 19 сусрео са низом проблема везаних за положај и потребе корисника Дневног боравка и њихових породица. Тако је настала идеја за пројекат Партнерство у заједници – решење кризе, којим се кроз систематски, свеобухватан приступ проналазе решења за положај и потребе особа са сметњама у развоју и њихових породица у време кризе. Поред здравствених радника, запослених у образовању и социјалној заштити, представника свих релевантних институција и организација, за које је прошлих месеци организована едукација, изузетно је важна улога вршњака и вршњачке едукације у раду са децом са сметњама у развоју, а нарочито у
ванредним ситуацијама.

Водитељке обуке, Јелена Жунић Цицварић и Александра Полић су припремиле квалитетан програм који се имлементира кроз три целодневне радионице, а на првој су се учеснице – младе волонтерке ис средње школе и 7. и 8. разреда основне школе у Чајетини упознале са основама људских/дечијих потреба и појмовима предрасуда и стереотипа. Кроз теоријски и практичан рад, учесницима су приближене теме које ће се у наредне две радионице продубити и након којих ће уз стечене вештине младе волонтерке моћи да буду подршка деци са сметњама у развоју, пре  свега корисницима Дневног боравка „Зрачак“ у Чајетини.
Пројекат „Партнерство у заједници – решење кризе“ траје годину дана, од новембра 2022. а подржавају га Европска унија и Влада Републике Србије кроз програм ЕУ ПРО Плус.

Извор: Златибор прес

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа