Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Прва радионица вршњачке едукације за подршку деци са сметњама у развоју

У чајетинској библиотеци је у суботу 22. априла одржана радионица за младе волонтере за подршку деци са сметњама у развоју у општини Чајетина у кризним ситуацијама. Ова радионица је прва у низу обука које су организоване за чајетинске средњошколце и основце, као део пројекта Партнерство у заједници – решење кризе, који реализује удружење Златиборски круг у партнерству са општином Чајетина.

По речима Зорице Милосављевић, председнице Златиборског круга и координаторке пројекта, тродневна обука за младе волонтере је осмишљена тако да се учесници оспособе за вршњачку едукацију, односно да могу својим вршњацима да пренесу стечена знања, искуства и вештине, како би се обезбедила вршњачка подршка деци са сметњама у развоју у кризним ситуацијама.

Златиборски круг се као пружалац услуге социјалне заштите Дневни боравак за децу са сметњама у развоју у Чајетини у време ванредне ситуације – пандемије изазване вирусом ЦОВИД 19 сусрео са низом проблема везаних за положај и потребе корисника Дневног боравка и њихових породица. Тако је настала идеја за пројекат Партнерство у заједници – решење кризе, којим се кроз систематски, свеобухватан приступ проналазе решења за положај и потребе особа са сметњама у развоју и њихових породица у време кризе. Поред здравствених радника, запослених у образовању и социјалној заштити, представника свих релевантних институција и организација, за које је прошлих месеци организована едукација, изузетно је важна улога вршњака и вршњачке едукације у раду са децом са сметњама у развоју, а нарочито у
ванредним ситуацијама.

Водитељке обуке, Јелена Жунић Цицварић и Александра Полић су припремиле квалитетан програм који се имлементира кроз три целодневне радионице, а на првој су се учеснице – младе волонтерке ис средње школе и 7. и 8. разреда основне школе у Чајетини упознале са основама људских/дечијих потреба и појмовима предрасуда и стереотипа. Кроз теоријски и практичан рад, учесницима су приближене теме које ће се у наредне две радионице продубити и након којих ће уз стечене вештине младе волонтерке моћи да буду подршка деци са сметњама у развоју, пре  свега корисницима Дневног боравка „Зрачак“ у Чајетини.
Пројекат „Партнерство у заједници – решење кризе“ траје годину дана, од новембра 2022. а подржавају га Европска унија и Влада Републике Србије кроз програм ЕУ ПРО Плус.

Извор: Златибор прес

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Невреме правило хаос у деловима Србије: Ванредно у околини Пожеге и Ужица, путеви у Златиборском округу оспособљени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почињу пријаве за нових 100.000 ваучера за одмор у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зарада у овом послу иде и до 200.000 месечно! Жене су главне у овој бранши, а почетна улагања нису велика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфлација у Србији успорава: Да ли то значи да ће и цене пасти?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Опрез у саобраћају због пљускова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Радницима омогућити флексибилније коришћење годишњег одмора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза 28. мај 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расте број напуштених станова у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпаљене ватре у Пријевору, екипе из целе Србије стигле на надметање у припремању гулаша

ОГЛАСНА ТАБЛА