11.5 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Prva osnovna škola iz Užica u srednjem veku


Ne, nije reč o nedostatku savremenih učila, već o neobičnoj i kreativnoj ideji naših nastavnika. Želja je bila da se deci na zanimljiv način približi život u srednjem veku i da škola učestvuje u obeležavanju važnog jubileja – 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.
Nedelja srednjeg veka u našoj školi počela je u utorak, 23. januara, danom posvećenim malo poznatim srpskimsrednjovekovnim imenima. Umesto Nemanje, Dragice, Stefana, Sare, školom su šetali Lahora, Dabiživa, Hrelja, Altoman, Ćutana, Dostana, Pupoljka… U utorak smo uživali u muzici koja nas je prenela u srednjovekovni dvorac ili na viteški turnir.
Kako život na usta ulazi, nismo ostali ni gladni. Meso divljači nismo spremili, ali… Na trpezi u holu škole bilo je postavljeno sočivo sa mesom, spremljeno onako kako se spremalo u srednjem veku, jabuke, orasi, urme, suvo grožđe, smokve, hleb od heljde, medenjaci. Naši školarci su krenuli od medenjaka i suvog voća. Sočivo su najpre nepoverljivo merkali, pa se raspitivali o njegovom poreklu i ukusu, i na kraju – probali. Neki su se vraćali po dodatak. Em novo, em zanimljivo, em ukusno iskustvo.


U četvrtak tema je bila srednjovekovna odeća, oružje i predmeti. Interesovanje – veliko. U holu škole zastavice sa grbovima srpskih srednjovekovnih velikaša. U uglu panona na kome su slike fresaka velikaša i vladara iz 13. i 14. veka, koje se nalaze u crkvama i manastirima u okolini Užica i radovi učenika, članova likovne sekcije. Posebno je bila vredna izložba predmeta iz tog perioda: originalni novčići iz vremena vizantijskog cara Isaka Anđela, savremenika Stefana Nemanje i iz vremena kralja Dragutina. Tu je i kopija pečata kneza Strojimira iz 9. veka, najstariji privatni predmet jednog srpskog vladara. I kopija je retkost, i malo ko od učenika ima priliku da je vidi van muzeja u Beogradu. 
Nastavnik istorije Milomir Maksimović je u odeći srednjovekovnog viteza, s mačem u ruci i u pratnji štitonoše Marka Jakše, učenicima pričao o opremi koju nosi na sebi, i uopšte o odeći i naoružanju u tom periodu. Ovaj čas o srednjem veku trajao je čitavo popodne na zadovoljstvo učenika nižih i viših razreda, ali i kolega. Roditelji koji su posle nastave došli po svoju decu, sa zanimanjem su posmatrali nesvakidašnji događaj.

Poslednji dan ove neobične nedelje bio je rezervisan za integrativnu nastavu. U hodniku ispred kabineta za srpski jezik i istoriju, učenici 5-2, 6-2, 8-3 i nastavnici Gospava Topalović, Julija Filipović, Milomir Maksimović i Vesna Šekeljić pošli su putevima Svetog Save iz ugla geografije, istorije i književnosti. Naučili smo nešto o toponimima koji nose Savino ime, prošli putevima kojima je on išao, sagledali njegov dolazak na Svetu goru očima Teodosija i Vojislava Ilića. Skoro devedesetoro učesnika tiskalo se u hodniku, ali, zahvaljujući izuzetno korektnom ponašanju učenika i angažovanju svih prisutnih, čas je bio veoma uspešan. I zanimljiv. I drugačiji.
Kruna ove zanimljive nedelje bila je proslava Savindana. Započela je lomljenjem slavskog kolača i „Himnom Svetom Savi“ u izvođenju hora škole. Svoje obraćanje prisutnima direktor je iskoristio da najavi jedan poseban trenutak. Mireli Lazić, učiteljici naše škole, predsednik skupštine grada, gospodin Branislav Mitrović uručio je Svetosavsku zahvalnicu.
A onda su na scenu stupili oni bez kojih ova proslava ne bi bila potpuna. Naše vrednice, koje su naporno radile da bi na što lepši način ukazale poštovanje liku i delu prosvetitelja. Predstavili su se učenici koji pohađaju časove veronauke sa recitalom o Svetom Savi, članovi dramske sekcije koji su izveli kratki, duhoviti komad „Fridrih Barbarosa i Nemanjići“ i učenici koji su kazivali odlomke iz dela Jefimije i despota Stefana Lazarevića.


Čestitke gostiju pokazuju da su naši učesnici bili i ovaj put na visini zadatka.
Savindan je svečano proslavljen i u IO Kačer i IO Stapari. Program u kome su učestvovali svi učenici, pozdravio je veliki broj roditelja, meštana, predstavnika Mesne zajednice i dr.
Zahvaljujemo svima koji su pomogli da se tematska sedmica realizuje i da se jedno davno doba, njegovi likovi i tekovine malo približe deci 21. veka. Verujemo da će se o njoj još dugo pričati, i da će se učenici pojedinih momenata sećati kao nekih od svojih najlepših trenutaka u osnovnoj školi.

Vesna Šekeljić, prof. srpskog jezika i književnosti
Julija Filipović, prof. srpskog jezika i književnosti
Milomir Maksimović, prof. istorije

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poziv stvaraocima za učešće na XXI Smotri likovnog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za vikend: Maglovita, sveža jutra i „letnji“ dani

Oglasna Tabla

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla