16.9 C
Uzice
јул 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Prva kritika “Senke nad Balkanom”: Nakon premijere oglasili su se i kritičari

Novu seriju Dragana Bjelogrlića “Senke nad Balkanom” nestrpljivo smo iščekivali, a sinoć je emitovana i prva epizoda.

Autori serije kažu da je upravo ova serija jedan od najambicioznijih projekata ikada i istoriji domaće televizije.

Nakon prikazivanja oglasili su se i kritičari.

Filmski i televizijski kritičar Ivan Karl je posle odgledane sinoćne premijere serije “Senke nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića na RTS-u napisao da je “period između dva velika rata, tokom kojeg je postojala Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca i trend intenzivnog zanimanja za taj deo lepše i nepoznate prošlosti, posle Šotrinih ekranizacija romana Mir Jam, “Mirisa kiše na Balkanu” Ljubiše Samaradžića, kulminiralo storijom o legendarnom podvigu fudbalske reprezentacije na putu za Montevideo Dragana Bjelogrlića”.

On kaže da, iako potpuno različite, pomenute serije imaju jednu sličnost, a to je “romansirano, a neretko i šećerasto viđenje ljudi i događaja te epohe”.

“Bjelogrlić se “Senkama nad Balkanom” vratio koju godinu od vremena Moše i Tirketa, u Beograd kasnih dvadesetih, koji je kao danas i sutra, raskrsnica političkih vetrova istoka i zapada, mesto koje posećuju, na koje utiču i kroz koje nimalo slučajno, prolaze razni živopisni belosvetski karakteri… Galerija koju ovde srećemo je heterogena, nema samo crnih niti samo belih, što je sa glumačke strane izazovno za igru i razvijanje likova. Uloge su pošteno podeljene, niko nije zakinut dobijenim materijalom i svi se snalaze u poverenim rolama, s tim da mislim da će za dalju karijeru, dosta značiti Mariji Bergam i Goranu Bogdanu, koji ima sve šanse da na međunarodnom planu dosegne domete velikog Bekim Fehmiua”, piše Karl u TV kritici za “Blic”.

On podseća da “serija kreće faktografskim podacima o specifičnoj formi prisustva delova carske ruske vojske na našoj teritoriji nakon Oktobarske revolucije i uspostave komunističke vlasti i stvaranja SSSR, da bi zatim radnja ušla u petu brzinu iz koje ne izlazi do ođavne špice”.

“Misteriozno ubistvo sveštenika ruske crkve ispod oltara, nestanak relikvija i artefakata nepocenjive vrednosti, političke, bezbednosne, kriminalne igre. Ljubavne intrige, seks i opijum u izobilju. Sve je to stalo u prvu epizodu, što znači da će se priča račvati u više narativnih tokova kako radnja bude odmicala. Atmosfera je mračna, žanrovski pogođena, muzika jaka i sugestivna, kostimi i scneografija raskalašno i precizno izvedeni.”

Karl konstatuje da je “sve zapokovano na visokom umetničkom i produkcionom nivou koji diktira moderan TV izraz prisutan kroz igrane sadržaje HBO i Netfliksa”.

“Bjelogrlić ovim projektom na domaćem terenu nikako ne igra na sigurno i pravi dramaturški, rediteljski, estetski i glumački zaokret za 180 stepeni. To je prvi utisak nakon prve episode koja udara na sva čula i zahteva da se ponovo pažljivo pogleda pre sledećeg nastavka”, zaključuje Ivan Karl.

Izvor:Nedeljnik

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U vreme regate broj gostiju se množi sa pet: Među posetiocima Kinezi i Arapi

Oglasna Tabla

Radovi na rekonstrukciji putnog pravca za Sinjevac

Oglasna Tabla

Jedite borovnice i usporite starenje

Oglasna Tabla