-1.8 C
Uzice
18 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE ZLATIBORSKE VESTI

Prva apikomora na Zlatiboru – inhalacija iz košnice (VIDEO)

Zlatibor je ovih dana kao vazdušna banja dobio još jednu-pčelinju banju koja na najbolji način dopunjava zdravstveni turizam ove planine. Pčelar Sreten Obućina na Zlatiboru je otvorio prvu apikomoru-inhalacije iz košnice.

Med i drugi pčelinji proizvodi predstavljaju pravo bogatstvo vitamina, minerala i belančevina, a pčelar Sreten Obućina sa Zlatibora otišao je i korak dalje. On je izgradio prvu apikomoru na Zlatiboru u kojoj će se pre svega osobe koje pate od respiratornih oboljenja inhalirati uz pomoć vazduha iz košnica. U drvenoj kućici za početak nalazi se pet košnica sa pčelama i opremom za inhalaciju, a kako vlasnik najavljuje u planu je i proširenje tog broja.

„Ovo su košnice tipa dadan blat. Unutra se nalazi deset ramova u donjem delu i deset u gornjem. Inače ja sam tu sastavio dve pčelinje zajednice da bi pojačao kapacitet košnice. Sama inhalacija pomaže želudcu, disajnim organima, kardio-vaskularnom sistemu, pojačava imunitet samim tim što iz košnice isparavaju razni mirisi od pčelinjeg mleča, trutovskog mleča, matičnog mleča, od perge, od polena, voska, propolisa. To je sve korisno organizmu, u svakom slučaju ne može da šteti“, kaže Sreten Obućina-pčelar.

Jedan od korisnika usluga ove apikomore kaže kako mu je ova pčelinja banja dosta korisna i da mu je mnogo pomogla. Poziva Zlatiborce i turiste da umesto dokolice šetaju po Zlatiboru i to dopunjavaju ovakvim poduhvatima koji će doprineti poboljšanju zdravstvenog stanja svakog od nas.

„Ja nemam ništa drugo da dodam osim da nas Zlatiborce i naše goste pozovem da pored toga što udišemo ovaj lepi zlatiborski mirisni vazduh, dođemo i ovde da se inhaliramo i da ventiliramo naša pluća i alveole zato što svi koji žive u gradu plitko dišu a ovde je prilika da se zaista duboko prodiše, da se udiše ovaj pčelinji vazduh plućima a da se izdiše trbuhom. Ovo stvarno ne može nikome da škodi samo može da pomogne“, rekao je profesor Rale Milić, korisnik ove apiterapije.

Veliku pomoć Sreten je imao od svog rođaka Marka Vukotića takođe pčelara, uz čije vešte ruke i skromno mišljenje kao jednog od predstavnika mlađih pčelara je bilo lakše sve ovo ostvariti i omogućiti svim zainteresovanima da dođu u ovu novootvorenu apikomoru.Sistem inhaliranja je banjski-ujutru i posle podne i sama inhalacija traje oko 20 minuta a po preporuci lekara apiterapeutskog društva Srbije, terapiju bi trebalo koristiti od 10 do 20 dana i to bi bilo najbolje u proleće.

Vlasnik dodaje da će u narednom periodu u drvenu kuću pored košnica za inhaliranje, dodati i dve sofe na kojima će zainteresovani moći da prespavaju u apikomori i da tokom cele noći udišu taj vazduh iz košnica. Izašao bi u susret osobi mlađeg uzrasta sa respiratornim problemima da dođe na terapiju i da uz pomoć svog lekara prati kako će terapija delovati i koliko će mu pomoći.

Izvor:zlatiborpress.rs/Danka Milovanović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Preko 90 prijavljenih za plivanje za Časni krst u Užicu!

Oglasna Tabla

POKS će predložiti Skupštini da razmotri da nepušači u Srbiji imaju duži odmor

Oglasna Tabla

Užice za odbranu svetinja: Moleban i litija u znak podrške SPC u Crnoj Gori (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 18. januar

Oglasna Tabla

Данас је Крстовдан

Oglasna Tabla

Matija Bećković je najtačnije opisao svu veličinu patrijarha Pavla

Oglasna Tabla

I Lazić iz Radničkog se vraća u svoj grad i klub

Oglasna Tabla

Preminuo povređeni radnik iz Ivanjice

Oglasna Tabla

Titove dugove plaćaćemo još dve decenije: Evo kome Srbija najviše duguje

Oglasna Tabla