Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Пршута, непрскано воће, планински ветар – Гостиље се спрема за титулу најлепшег

Морка Гора је прошле године проглашена најлепшим селом на свету. Ове године је Гостиље кандидат за ту престижну титулу.

У лепоти гостиљских водопада некада су туристи уживали углавном у летњим месецима, а сада су атракција због које долазе целе године. Развој туризма подстакао је и повратак младих на село. 

„Доле смо на Златибору смјештени мало, на Тоник идемо на скијање. Били смо сад у Стопића пећини, ево сад смо дошли овде на Гостиље да обиђемо. Нисмо били никако да видимо овај водопад, тако да смо јако задовољни презадовољни“, рекао је Дарио Гудало из Бијељине.

„Имамо и културну, историјску, споменик родну кућу Димитрија Туцовића, прегршт лепих видиковаца, попут Чиготе, Борковца, имамо Зауглину, и од скора радимо на уређењу Раковичке пећине, што ће сигурно у некој перспективи донети још већи број туриста и већи број смештаја у селу. Тако да надам се да ће се још више младих људи вратити, ови који су ту да ће проширити своје капацитете“, каже Мирослав Туцовић, председник туристичког удружења Гостиље.

Гостиљци кажу да се у таквом природном амбијенту суши најбоља пршута, а најбоља ракија се пече на отвореном, чак и кад дува јаки планински ветар.

„Не смета баш много. И тако да пече се све природно, стављамо у јабуку каце јабуку, шљиве, непрскано и мора да буде добра ракија“, наглашава Миленко Јовановић из Гостиља.

Захваљујући пројекту јавно-приватног партнерства, након дванаест година Гостиље је сврстано међу двадесет најлепших села света, које ће у овој години бити кандидат и за прво место. Ту је и пример како се у пракси јавним инвестицијама, могу привући приватне.

„И како се може направити такозвана социјална инфраструктура, то јест како на један начин, уз помоћ туризма, задржати младе и способне људе на селу, који могу бити фактор даљег развоја села, али самим тим запошљавања младих у сеоским подручјима“, изјавио је Дарко Ђуровић, директор Иновационог бизнис-центра Златибор.

„Ми се радујемо што смо добили шансу да додатно испромовишемо и презентујемо само то село, општину Чајетину, туристички центар Златибор и поштоваћемо препоруке Светске туристичке организације, јер сматрамо да унапређењем тим и кроз њихове сугестије и унапређење потенцијала, ми можемо и да сврстамо то селу у најбоље село“, рекао је Владимир Живановић, директор Туристичке организације Златибор.

Златиборци желе да своје искуство поделе и са другим крајевима Србије, јер кажу да има много лепих села са потенцијалом да привуку  туристе, чиме би се вратио живот и  као у Гостиљу – отворила радна места и нове могућности.

Фото:ТО Златибор

Извор:РТС

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Први пут у Ужицу Фестивал хорскe музике

ОГЛАСНА ТАБЛА

Посни колач на води

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сурвајзвери – полигонско такмичење за основце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се славе Младенци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Две медаље за атлетичаре Ужица на кросу Централне Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Променљиво време – облачно и топло до 19 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милош поштењачина! Пронашао новчаник са преко 200.000 динара, документима, картицама и вратио власнику!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележен јубилеј Педагошког факултета Ужице, 30 година успешног постојања и рада

ОГЛАСНА ТАБЛА

Маме су закон: Удружење покренуло петицију за допуну Закона о раду

ОГЛАСНА ТАБЛА