ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Провизије, нотификације, одржавање рачуна: Шта све банке наплаћују?

Као што нема бесплатног ручка, тако нема ни бесплатних услуга у банци. Грађане не треба да чуди што им се, и када плаћају картицом и подижу мале суме са свог рачуна, узима провизија.

Најсигурнији начин да редовно контролишу све што се дешава на рачуну јесте да им за сваку трансакцију стижу поруке. Али, банке ће им и то наплатити.

Да ли сте баш сваки пут проверили износ на рачуну након коришћења платне картице у продавници или после подизања новца на банкомату? Ако нисте, сигурно сте се запитали због чега вам је наплаћено 100 или 200 динара више, а да вас банка о томе није обавестила. Некад је то провизија, а некад услуга одржавања рачуна.

Да бисте сваки пут када искористите платну картицу добили поруку о преосталом износу на рачуну, од банке морате сами то да тражите.

У одређеним банкама то је стандардна услуга, а негде је потребно да је сами активирате. У уговору можете да дефиниште чак и то до ког износа уплате и исплате желите да вам стигне нотификација.

„Сви који имају електронско банкарство могу да погледају ту трансакцију и који је износ скинут, то је други начин, а трећи начин је извод рачуна у банци, али то је тек после 30 дана. Често људи погреше или користе картице на неким недозвољеним сајтовима или тамо где није безбедно. Нотификација коју добијате је јако битна јер тако можете да проверавате да ли тачан износ скинут“, истиче финанскијски консултант Владимир Васић.

У појединим банкама кажу да су имали случајеве када грађанима није било јасно због чега нису добили обавештење о скинутом износу од неколико стотина динара. Међутим, утврдили су да услугу о обавештењу нису активирали.

Банке често наплате провизију ако у продавници платимо картицом, па може да се деси да и не приметимо, ако износ није велики.

Према Закону о заштити корисника финансијских услуга, сваки клијент има право на жалбу, ако верује да су му неоправдано узета средства са рачуна. То може да уради преко кол-центра или да оде у одсек за жалбе банке и попуни формулар.

„Банка има обавезу 7 до 10 дана, а максимално 14 дана да одговори на ту рекламацију. Ретки су ти случајеви према мом 20-годишњем искуству у банкарству, али могу да се догоде. Зато је савет грађанима да оду у банку или је позову и распитају се какав је процес за рекламацију“, објашњава Васић.

Банке немају обавезу да СМС-ом или нотификацијом обавесте корисника о новом стању на рачуну, уколико то клијенти не траже. Било је и случајева када су лопови клонирали платне картице и скидали мале износе, а корисници то нису приметили.

У банкама саветују – најсигурније је укључити сервис нотификације, јер само тако ћете увек имати контролу над рачуном. И наравно, све то ће вам бити наплаћено.

Извор: Политика

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Предавање посвећено Животи Вранићу

12 НАПИТАКА НАЈБОЉЕ САГОРЕВА КАЛОРИЈЕ: Дају осећај ситости и помажу вам да се смањите за 3 броја

Паприкаш од меса за данашњи ручак: Уживаћете у укусу (ВИДЕО)

Да ли ће онај ко насрне на наставника ићи у затвор и шта значи измена Кривичног законика

Бацамо годишње на стотине тона вуне, а носимо синтетику – зна ли Србија где јој је рабош?

У поноћ почиње изборна тишина

Креће туристички возић, са радом почиње и СтаПарк

Уз средства из буџета снажна подршка државе за путну инфраструктуру

Град Ужице за матуранте, велика журка у Градском културном центру (ВИДЕО)