OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Protestuju vlasnici turističkih čamaca na Uvcu

Vlasnici čamaca koji u kanjonu Uvca voze turiste u panoramsko razgledanje, jutros su u Novoj Varoši protestovali ispred sedišta Specijalnog rezervata priode „Uvac“ nezadovoljni jer kasni potpisivanje ugovora za ovogodišnju sezonu. U preduzeću „Rezervat Uvac“ koje gazduje ovim prirodnim dobrom, kažu međutim da je sve stopirano zbog novih uslova koje je propisao Zavod za zaštitu prirode Srbije, ali da veruju da će turistička sezone početi 15. juna.

Na tenderu koji je raspisan u februaru posao je dobilo 18 pravnih lica sa 32 plovila, iz Nove Varoši, Sjenice, Užica i Prijepolja. Ugovori je trebalo da se potpišu sredinom aprila, a da sezona startuje 1. maja, ali je sve prolongirano zbog uvođenja vanrednog stanja. Prošle godine kanjon Uvca je ugostio 16.500 turista, od čega je njih oko 13.000 posetilo Ledenu pećinu.

-Mada je ukinuta vanredno stanje ugovora još nema, a turistička sezona je na pragu i već imamo dosta ugovorenih tura. Pre par dana smo dobili informaciju da se planira raspisivanje novog tendera, što znači da bi sezone počela tek sredinom leta što je za nas neprihvatljivo. Većina nas živi od ovog posla i u ogromnom smo problemu, jer smo uložili i vreme i novac u ovo. Tražimo da „Rezervat“ do kraja sprovede tender i da potpišemo ugovore po uslovima koje su ranije propisali , a ne da se pod pritiskom moćnika sve poništi i krene ispočetka kako bi se izašlo u susret pojedincima- kaže čamdžija Marko Obićina iz Nove Varoši.

Prema uslovima koje je propisao Zavod za zaštitu prirode, tokom turističke sezone vožnja kroz menadre Uvca dozvoljena je svakoga dana, osim ponedeljkom, u četiri prepodnevna termina. Dozvolu da vozi turiste od brane na Rastokama, na tenderu je dobilo 14 preduzetnika, dok bi četiri preduzetnika sa sedam čamaca kretalo sa Milikine ravni iz pravca Sjenice.

-Za petnaestak dana nam stižu prvi turisti iz Bugarske, a mi još uvek ne znamo kada će biti potpisani ugovori sa „Rezervatom“. Ukoliko se ništa ne reši u narenih par dana moraćemo da otkažemo dogovorene aranžmane, što sve šalje negativnu sliku o čitavom kraju. U promociju kanjona Uvca država je uložila veliki novac pa bi trebala da se uključi i u rešavanje ovog problema – kaže Boban Vasojević iz Sjenice.

Nezadovoljni vlasnici čamaca protest će nastaviti na brani na Rastokama, gde će, kažu, ostati sve ispunjenja zahteva. Neki od njih su najavili i da će štrajkovati glađu.

-Pred svaku sezonu bude sličnih problema jer je iz godine u godinu sve više prijavljenih za vožnju turista. Mi kao upravljač nastojimo da maksimalno izađemo u susret vlasnicima plovila, ali do granice koju je postavio Zavod za zaštitu prirode. Međutim, pre par dana Zavod nam je dostavio nove strožije uslove zaštite, od onih propisanih pre dve godine. Zbog toga smo od njih zatražili dodatno tumačenje, a o tome šta dalje razgovaraće se danas i na Skupštini preduzeća – kaže Miljka Dučić, direktorka „Rezervata Uvac“.

Izvor: varoske.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Od prethodnog izveštaja do danas potvrđeno 10 novih slučajeva virusa „covid 19“ u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Odluka Kriznog štaba: Vraćamo meru koju smo imali tokom vanrednog stanja

Oglasna Tabla

Saopštenje OO SNS Čajetina

Oglasna Tabla

Prednosti Zlatibora – visok nivo bezbednosti i do 50 odsto niže cene smeštaja

Oglasna Tabla

Rusija odobrila lek Koronavir za lečenje od Covid-19

Oglasna Tabla

U užičkoj bolnici ubrzano se popunjavaju kapaciteti za sumnjive na korona virus

Oglasna Tabla

Tiodorović: Kraj drugog pika korone posle vikenda

Oglasna Tabla

Zlatar i dalje među najtraženijim destinacijama

Oglasna Tabla

Upis u srednje škole putem interneta

Oglasna Tabla