6.3 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Protest u Požegi zbog trgovine uticajem predsednice skupštine

Nekoliko stotina građana Požege je protestovalo danas zbog odluke lokalne vlasti, koju predvode naprednjaci, da za 12 miliona dinara kupi parcelu i nelegalni objekat čiji su vlasnici suprug i dever Zorice Mitrović (SNS), predsednice požeške skupštine.

Tokom građanskog protesta na trgu, koji je protekao mirno i bez stranačkih obeležja, okupljeni su zatražili da se hitno obustavi kupovina nelegalnog objekta i da se poništi odluka o toj kupovini, koju je nedavno usvojila lokalna skupšina.

Oni su zatražili od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da se hitno uključi u rešavanje tog problema i da sugeriše SO Požega da ukine spornu odluku, odnosno da to Ministarstvo poništi tu odluku, ukoliko u roku od jednog meseca to ne učini požeška skupština.

Od Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva se traži da „pokrenu predistražni postupak radi prikupljanja potrebnih podataka u vezi sa podnetim krivičnim prijavama, odnosno saznanjima da je donošenjem sporne odluke izvršeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, i da krivično-pravno procesuiraju Zoricu Mitrović, predsednicu SO, i Milana Božića, predsednika opštine“ zbog, kako je navedeno, „krivičnog dela trgovina uticajem u sticaju sa krivičnim delom zloupotreba službenog položaja, koje su izvršili u vezi sa donošenjem odluke o kupovini nelegalnog objekta čiji je suvlasnik suprug predsednice SO Požega“.

Takođe, zatraženo je i to da se pokrenu postupci i protiv Velimira Maksića, načelnika opštinske uprave, Miladina Filipovića, opštinskog pravobranioca, članova Optinskog beća i odbornika za koje je navedeno da su „potencijalno omogućili sukob interesa i trgovinu uticajem glasanjem da opština kupi navedeni objekat“. Postupak je zatražen i protiv Srđana Stevanovića, v.d. direktora Sportsko-kulturnog centra Požega, i Dragomira Čolića, predsednika privremenog Upravnog odbora te ustanove, za koje je rečano da su „inicijatori donošenja tih odluka“.

Od premijerke Ane Brnabić i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je zatrženo da u roku od deset dana nalože Državnoj revizorskoj instituciji da obavi finansijsku kontrolu opštinske uprave u Požegi i da taj izveštaj bude dostupan javnosti i istražnim organima.

Osim toga, uz podećanje na to da je obaveza novinara da, držeći se osnovnih standarda novinarske profesije, tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izveštavaju o događajima od interesa za javnost, učesnici protesta su pozvali lokalne medije – TV Požega i Radio Požega, da u skladu sa Zakonom o informisanju, objektivno i nepristrasno izveštavaju javnost o radu lokalne samouprave.

Na protestnim skupu su govorili odbornici opoziconih stranaka Gordana Stević (Zajedno za Požegu) i Slavko Nikolić (Dveri), kao i Predrag Voštanić, predstavnik Lokalnog fronta Kraljevo, Aleksandar Divović, pravnik i publicista, i Živorad Varčić, meštanin požeškog sela Visibaba.

Izvor:danas.rs/Piše: N.Kovačević/Foto:Milunka Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nastavak „miholjskog leta“: U utorak jutro sveže, tokom dana toplo, a evo kada nas očekuje preokret

Oglasna Tabla

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Guslarsko veče 27. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Rok i bluz festival „In wires“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“

Oglasna Tabla

Požega: Ima da nas ima!

Oglasna Tabla

Osam medalja za karate klub „Uniline Sevojno“ u Čačku

Oglasna Tabla

“Krasnaja” Milica Ješić diplomirala u Sankt Peterburgu, pa se vratila u Srbiju da radi (VIDEO)

Oglasna Tabla

Jednostavan i sočan: Kolač sa jabukama i pudingom kakav još niste jeli!

Oglasna Tabla