OGLASNA TABLA
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Просветној инспекцији већа овлашћења и – униформе

Закон о просветној инспекцији који је ступио на снагу 14. априла 2018. године истакао је посебност положаја инспекције у области образовања у односу на закон који на општи начин уређује инспекцијски надзор.

Међутим, како пише Дневник, потребно је прецизирати поједине законске одредбе које се односе на послове просветног инспектора, овлашћења и поверавање послова инспекцијског надзора општинама, градовима, односно покрајини, и израду годишњег извештаја о раду просветне инспекције.

Новим одредбама одређено је да просветна инспекција у обављању инспекцијског надзора, поред области предшколског, основног и средњег образовања и васпитања, дуалног образовања, високог образовања, уџбеника и ученичког и студентског стандарда, испитује и примену закона и других прописа који регулишу област науке и истраживања и Националног оквира квалификација Републике Србије. Мења им се и назив, и постају републички, покрајински и општински, односно, градски просветни инспектори.

Надзор над радом просветне инспекције обавља министарство надлежно за послове образовања и васпитања, односно орган покрајинске управе надлежан за послове образовања и васпитања. Такође, Републичка просветна инспекција и после поверавања послова задржава одговорност и може, у складу са законом, вршити непосредан инспекцијски надзор на целој територији Републике Србије. Републичка просветна инспекција моћи ће сада непосредно да изврши инспекцијски надзор у надзираном субјекту на територији целе Србије, имајући у виду јавни интерес и осетљивост група (деце, ученика, студената…) чије интересе превасходно штити.

Међу најзанимљивијим одредбама је она о најави ношења униформи. Набавка службене одеће и обуће за републичке просветне инспекторе планирана је од 2022. године, по доношењу подзаконског акта који ће прописати изглед, садржину, право и обавезу коришћења службеног одела и обуће просветног инспектора у складу са Законом. Републичка просветна инспекција ће за службена одела и обућу издвојити 4.059.000 динара, односно највише до 2.500.000 динара за куповину службене одеће (летње и зимске), док ће у следећим годинама издвојити исти новац за за куповину службене обуће, капута и мантила.

Више на: Дневник

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ужичанин Александар Васиљевић наставио традицију пливања за Богојављенски крст у Паризу (ФОТО+ВИДЕО))

Oglasna Tabla

Више од 70 милиона динара улагања у МЗ Турица

Oglasna Tabla

Идеална идеја за доручак или вечеру: Испробајте врхунску питу са спанаћем на нешто другачији начин (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

У болницама Златиборског округа хоспитализована 282 ковид пацијента

Oglasna Tabla

Време данас: Облачно уз снег и јак ветар, до 5 степени

Oglasna Tabla

Саопштење – педијатријска служба Севојно

Oglasna Tabla

Ево је: Стигла тачна одлука за школе; „Овако је најбоље“

Oglasna Tabla

Лекар у приватној ординацији не може да отвори боловање због ковида

Oglasna Tabla

Поклон од 20.000 евра за пунолетство у Немачкој

Oglasna Tabla