Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Просветној инспекцији већа овлашћења и – униформе

Закон о просветној инспекцији који је ступио на снагу 14. априла 2018. године истакао је посебност положаја инспекције у области образовања у односу на закон који на општи начин уређује инспекцијски надзор.

Међутим, како пише Дневник, потребно је прецизирати поједине законске одредбе које се односе на послове просветног инспектора, овлашћења и поверавање послова инспекцијског надзора општинама, градовима, односно покрајини, и израду годишњег извештаја о раду просветне инспекције.

Новим одредбама одређено је да просветна инспекција у обављању инспекцијског надзора, поред области предшколског, основног и средњег образовања и васпитања, дуалног образовања, високог образовања, уџбеника и ученичког и студентског стандарда, испитује и примену закона и других прописа који регулишу област науке и истраживања и Националног оквира квалификација Републике Србије. Мења им се и назив, и постају републички, покрајински и општински, односно, градски просветни инспектори.

Надзор над радом просветне инспекције обавља министарство надлежно за послове образовања и васпитања, односно орган покрајинске управе надлежан за послове образовања и васпитања. Такође, Републичка просветна инспекција и после поверавања послова задржава одговорност и може, у складу са законом, вршити непосредан инспекцијски надзор на целој територији Републике Србије. Републичка просветна инспекција моћи ће сада непосредно да изврши инспекцијски надзор у надзираном субјекту на територији целе Србије, имајући у виду јавни интерес и осетљивост група (деце, ученика, студената…) чије интересе превасходно штити.

Међу најзанимљивијим одредбама је она о најави ношења униформи. Набавка службене одеће и обуће за републичке просветне инспекторе планирана је од 2022. године, по доношењу подзаконског акта који ће прописати изглед, садржину, право и обавезу коришћења службеног одела и обуће просветног инспектора у складу са Законом. Републичка просветна инспекција ће за службена одела и обућу издвојити 4.059.000 динара, односно највише до 2.500.000 динара за куповину службене одеће (летње и зимске), док ће у следећим годинама издвојити исти новац за за куповину службене обуће, капута и мантила.

Више на: Дневник

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Млекара „Наша Златка“ освојила награду за иновативност у производњи традиционалне српске хране на фестивалу хране и вина у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креманци поучени пророчанством Тарабића спавају мирно, Чачани страхују од нуклеарног удара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 81.годишњица од ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЛАТКО ОД ДУЊА према традиционалним рецептима: Два начина припреме за уживање у јесењим данима (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креће сезона ПРЕХЛАДА И ГРИПА: Ово су могући знакови да вашем телу недостаје ВИТАМИН Ц

ОГЛАСНА ТАБЛА

„ОВДЕ ВОДЕ ЛЕЧЕ, А ЉУДИ ВИДЕ ДАЉЕ“ Јелена чува успомену на видовите претке Тарабиће, а кућа Милоша и Митра постаће туристичка атракција

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како да уштедите грејање и сачувате топлоту у дому? Јефтини трикови које ћете увек користити

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нема одлагања грејне сезоне, ни рестрикција

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 25. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА