ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Prosvetarima deblji novčanici za 2.000 dinara

Povećanje minimalne cene rada za 6,6 odsto od 1. januara neće uticati na to da nove kategorije zaposlenih u obrazovanju „padnu“ ispod minimalca.

Pojedini prosvetni sindikati su upozoravali da takva „sudbina“ čeka šefove računovodstva u školama, ali Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, za Danas objašnjava da za najveći broj zaposlenih promena neće biti.

Izuzetak su kategorije čiji je koeficijent 8,62 (administrativno-finansijski radnik, radnik na održavanju muzičkih instrumenata, domar, kuvar i ekonom sa IV stepenom stručne spreme) i 9,16 (domar i kuvar sa V stepenom) jer će oni ubuduće stalno biti na minimalcu, dok su dosad četiri meseca u toku godine (meseci sa 20 ili 21 radnim danom) bili iznad minimalca.

Međutim, ako minimalna cena rada nastavi i dalje da brže raste od osnovice u obrazovanju desiće se da i zaposleni sa koeficijentom 11,15 „padnu“ ispod minimalca, upozorava Kokot.

– Pomoćni radnik sa koeficijentom 5,99 i neto osnovicom od januara 2021. godine ima 21.153 dinara, što znači da država „dotira“ njegovu zaradu za 12.690 dinara. Zbog te nezakonite korekcije do minimalca (to zapravo znači da država kaže da fizički radnik ne zarađuje 183,93 dinara po radnom satu) značajan deo zaposlenih u obrazovanju se nalazi u istoj situaciji. Po trenutno važećem stanju, svi zaposleni do koeficijenta 9,58 imaju istu osnovnu zaradu. Na ovaj način su nezakonitom korekcijom do minimalca obesmišljeni koeficijenti, jer isti novac nose kući i fizički i administrativni radnici. Ukoliko se trend nastavi, odnosno ukoliko minimalna zarada bude rasla više od osnovice u obrazovanju, za nekoliko godina će biti svejedno da li nosimo dnevnik ili metlu – smatra Kokot.

Rešenje za ovu situaciju je, kako kaže, jednostavno: proizvod osnovice i najnižeg koeficijenta po uredbi mora biti bar minimalna zarada.

U tom slučaju bi pomoćni radnici primali 35.594 dinara, dok bi nastavnik sa sedmim stepenom stručne spreme imao 97.858 dinara.

Objašnjavajući kako će najavljeno povećanje plata za 3,5 odsto u januaru uticati na materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju, Kokot podseća da je osnovica za obračun zarada u 2020. iznosila 3.411,98 dinara, a nakon uvećanja je 3.531,39 dinara.

To znači da će početna plata nastavnika sa VII stepenom stručnosti sa 59.095 dinara skočiti na 61.163 dinara. Uz dodatnih 1,5 odsto povećanja u aprilu, osnovna zarada nastavnika će iznositi 62.050 dinara.

Izvor: danas.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Како заштитити род од климатских промена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да живот буде сладак као мед (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најважније што треба да знате о ММР вакцини која једина штити од малих богиња, најзаразније болести за коју човечанство зна

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ништа не чисти јетру као овај напитак, одличан је и за кости и крвне судове

ОГЛАСНА ТАБЛА

Развојни планови Златибора у жижи интересовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лепа Брена проџект

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза: Облачно и натпросечно топло, местимично краткотрајна киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саобраћај је умереног интензитета и услови за возњу су углавном повољни

ОГЛАСНА ТАБЛА