Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Prosvetari zatečeni lošim vestima


Sindikati obrazovanja tvrde da ih je Vlada opet obmanula.

Sindikati prosvetnih radnika zatečeni su informacijom da se uvođenje platnih razreda odlaže za 2020, a novi šok usledio je nakon što su juče saznali da zaposlenima u obrazovanju sleduje povišica u 2019. za devet odsto dok su po procentu povećanja ispred njih medicinske sestre i lekari.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika najavljuju „sindikalno delovanje“, a predsednica tog sindikata Jasna Janković nije mogla da precizira šta će konkretno preduzeti, pošto sve odluke moraju da prođu kroz rukovodeće organe.

– Da li će biti štrajk ili protest ili obe stvari ne mogu da kažem bez odluke Glavnog odbora. Sigurno je da ćemo preduzeti neke aktivnosti jer vlada ne ispunjava ni ono što potpiše, niti što obeća. Na poslednjem sastanku sa MMF-om je rečeno da će prosvetnim radnicima plate od 1. januara biti povećane za 14,6 odsto, a da će ukupno povećanje u naredne dve i po do tri godine iznositi 36 odsto. Nećemo odustati od tog obećanja – kaže Janković.

Unija je juče saopštila da „ne odustaje od zahteva da rad svih zaposlenih u prosveti mora biti bolje vrednovan i da njihove plate ne smeju da budu oko i ispod republičkog proseka, ili čak i ispod minimalca“.

– Pošto je sada izvesno da od skorog uspostavljanja pravednih platnih grupa i razreda nema ništa, nama preostaje da tražimo od Vlade i Narodne skupštine da u Zakonu o budžetu za 2019. budu obezbeđena sredstva za realno i značajno povećanje plata zaposlenih u obrazovanju. Takođe, da tražimo hitan nastavak pregovora o Posebnom kolektivnom ugovoru, koji bi donekle popravio materijalni položaj i unapredio druga prava zaposlenih, poručuju iz Unije.

Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže za Danas da su članovi tog sindikata iznenađeni odlukom o odlaganju primene platnih razreda. Ističe da prosvetne radnike obmanjuje svaka vlada, još od vremena kada je Mlađan Dinkić bio ministar finansija, te da plate zaposlenih u osnovnim i srednjim školama konstantno padaju i da su i sada ispod proseka Republike. On ukazuje da je prosečna plata u državi oko 52.000 dinara, a 48.000 u obrazovanju.

Dušan Kokot, iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, iznosi računicu da će uz najavljeno povećanje za devet odsto, plata zaposlenih sa sedmim stepenom stručnosti iznositi 54.500 dinara, a da je bilo kako je platnim razredima predviđeno, njihova plata bi bila 57.200 dinara.

– Sada je vreme da se otvori priča o osnovici za obračun zarade i da se konačno borimo za suštinsku stvar, a to je da korekcije do minimalne zarade više nema. Ukoliko ostaje važeća Uredba o koeficijentima, onda osnovica ne može biti manja od 4. 563 dinara neto jer će tek tada zarada zaposlenog sa najnižim koeficijentom biti na minimalcu. Sve ostalo je nastavak prevare – kaže Kokot.

Piše: V. Andrić

Izvor: Danas

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vanredna autobuska linija za Zadušnice

Oglasna Tabla

Izgradnja auto-puta Požega–Kotroman počinje 2021.

Oglasna Tabla

Pilot projekat u šest gradova: Osnovci će od jeseni u školi moći da pohađaju časove atletike

Oglasna Tabla

Užice iz ugla Filipa Petronijevića (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sirup od crnog i belog luka jača imunitet i štiti od prehlade

Oglasna Tabla

Kako dobiti povraćaj PDV-a na opremu za bebe po novom, a kako po starom Zakonu

Oglasna Tabla

Književno veče Laka Veselinovića

Oglasna Tabla

Ujutru sunčano, popodne prolazno naoblačenje

Oglasna Tabla

Predstavljena Studija taksi prevoza u gradu Užicu

Oglasna Tabla