ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Просветари остали без једнократне помоћи

Просветни радници у Србији већ скоро две године трпе последице короне које се неминовно преламају преко леђа родитеља. Од улагања у куповину уређаја преко којих реализују онлајн наставу, до плаћања интернета. Разумљиво да у отежаним условима рада наставници заслужују не само повећање зарада, већ и оно што је законом, односно Посебним колективним уговором предвиђено да добијају.

Заслужују да се тачно зна колика је плата и да се макар на платном листићу одвојено прикажу топли оброк и регрес – каже за портал Нова економија Александар Марков, председник Форума београдских гимназија, одговарајући на наше питање јесу ли запослени у образовању заслужили награду због рада током пандемије.

А управо је су повећан обим посла и рад од куће један од најчешћих проблема са којим су се сусретали наставници у претходном периоду, показало је истраживање Завода за унапређивање образовања и васпитања о настави на даљину.

„У условима у којима су наставници већ исувише оптерећени (велика одељења, изостанак сарадње и партнерских односа са родитељима, рад са ученицима који раде по неком од ИОП модела.) додатно оптерећење и стрес који долазе од организовања нових облика наставе и учења морао би се наћи у фокусу оних који о школи и њеном функционисању одлучују“, наводи се у анализи резултата истраживања.

И док стручњаци предлажу да би наставницима требало обезбедити „разноврсне видове помоћи и подршке усмерене на ослобађање од стреса“, „вођено суочавање са страховима од новог и непознатог“, те „препознавање зоне сопствене одговорности и домета“, синдикати су сагласни да просветни радници заслужили новчану повишицу.

Тражили су синдикалци да се наставницима бар надоместе трошкови употребе сопствених техничких ресурса за извођење онлајн наставе. Предлагали су и да би учитеље требало наградити јер су једини који су све време морали да држе наставу у учионицама.

Недавно је Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“ и званично затражио од Владе и ресорних министарстава да запосленим у образовању исплати једнократну помоћ од по 20.000 динара до марта 2022, због отежаних услова рада и преоптерећености. Уместо тога, просвета је добила само секторско повећање плата за седам одсто.

Да су наставници заслужили награду због рада у пандемијским околностима сматра и 90 одсто читалаца, од 540 који су попунили анкету на порталу Нове економије.

Око 94 одсто мисли да просветни радници нису адекватно плаћени током пандемије, а на питање како би их требало наградити највећи број анкетираних предлаже повећање плата, исплату бонуса или тринаесте плате. Од укупног броја грађана који су учествовали у анкети, 60 одсто су просветни радници и они су махом као додатни подстицај наводили да држава реши неке од актуелних проблема – уведе платне разреде, да просветари добију регрес и топли оброк, да држава треба да плати наставницима трошкове опреме, интернета или им се омогући да купе лаптоп под повољњим условима.

ВАУЧЕРИ ЗА ПУТОВАЊА, БЕСПЛАТНА ЕКСКУРЗИЈА, ОДМОР У БАЊИ
Међу предлозима како наградити запослене у образовању је и обезбеђивање ваучера за путовања, бесплатна екскурзија, одмор у бањи или на планини. Један број читалаца указује да „нису сви наставници подједнако радили“, па неки предлажу да они који нису држали онлајн часове буду новчано кажњени, односно да веће плате добију само просветни радници који раде квалитетно.

Део наших читалаца сматра да су наставници заслужили повишицу плате невезано од пандемије, зато што су „одговорни за формирање будућих герерација, а родитељи их доживљавају као бебиситере“. Неки мисле да наставници треба да зарађују исто колико и лекари или да имају плату бар колико и радници са средњом школом у јавним предузећима, а поједини верују да просветним радницима треба дати бенефицирани радни стаж.

С друге стране, има и оних, додуше малобројних, који мисле да просветни радници не треба да буду награђени због рада у пандемијским околностима јер „ипак нису били у ковид болницама“, „нису радили готово ништа, гледали смо снимљене ТВ часове, а родитељи су морали да уче са децом“, „зато што деца нису ништа научила и зато што смо ми родитељи одрадили пола посла наставника“.

Извор: новаекономија.рс

aleksandar baner sajt

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај

Отворена летња туристичка сезона на Торнику