20.6 C
Uzice
јун 26, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

PROŠLONEDELJNU MRLJU NA ĐETINJI IZAZVAO TITAN DIOKSID

Rezultati analize vode iz Đetinje pokazali su da je belu mrlju koja se pojavila prošlog utorka u reci i dovela do uginuća ribe izazvalo prisustvo titan dioksida. Radi se o hemijskom pigmentu koji se koristi u proizvodnji boja, a u reku je dospeo kod uliva Koštičkog potoka u Đetinju.

1

Rezultate analize, koju je uradio Zavod za zaštitu zdravlja, novinarima su preneli zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić i član Gradskog veća za zaštitu životne sredine Dunja Đenić. Po rečima zamenika gradonačelnika, Nemanje Nešića, podneta je krivična prijava protiv N.N. lica i da sada, policija, komunalna policija i nadležne inspekcije čine sve da pronađu lice ili preduzeće koje je prosulo titanijum dioksid u Đetinju. „Odlučni smo da otkrijemo počinioca i da on bude adekvatno kažnjen. Prema Zakonu, za ovo delo predviđena je zatvorska kazna do pet godina“, rekao je Nešić.
Dunja Đenić je objasnila da je ova materija u reku ušla iz Koštičkog potoka, ispod kupališta i da je punih 25 minuta tekla iz kanalizacionog ispusta. „Radi se o hemjskom pigmentu koji se koristi u proizvodnji boja, lakova ili građevinarstvu. U velikim količinama, kao što je ovde bio slučaj, može biti štetan i ugroziti eko sistem“, rekla je Đenićeva.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Digitalni mediji „jedu“ sve ostale

Oglasna Tabla

14. Međunarodni grafički bijenale „Suva igla“

Oglasna Tabla

Šef Delegacije Evropske unije, ambasador Sem Fabrici posetio Užice

Oglasna Tabla