OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Prošle i ove godine rođeno najmanje dece

Užice je među onim gradovima u Srbiji iz koga se više ljudi iseljava nego što u njega dolazi, a razloge za to uskoro bi trebalo da ponudi studija koja će biti izrađena nakon projekta „Stavovi i namera stanovništva o preseljenju i uticaj migracija na starenje“.

Projekat realizuje Geografski fakultet u Beogradu i, kako je saopšteno, kabinet ministra bez portfelja za demografsku i populacionu politiku. On će se, osim u Užicu, sprovesti u Zrenjaninu, Leskovcu i Zaječaru, s namerom da se, nakon istraživanja, predlože mere lokalnim samoupravama kojima bi trebalo da se poboljša kvalitet života u navedena četiri grada, kasnije i u ostalim lokalnim samoupravama, a koje bi trebalo da podrži država.

Danica Šantić, vanredna profesorka na Geografskom fakultetu u Beogradu i rukovoditeljka istraživanja u projektu, istakla je da je migracioni trend u porastu u svim opštinama u Srbiji.

– Godišnje Srbiju napusti između 15.000 i 40.000 stanovnika. Taj raspon je ogroman i zavisi od izvora podataka koji se koriste, a migraciju je jako teško pratiti. Prijavna i odjavna služba trebalo bi da daje podatke o ljudima koje se iseljavaju, a nedostaju nam i registri stanovništva i zbog toga želimo da unapredimo migracionu statistiku, navela je Šantić.

Između dva popisa – 2002. i 2011. godine, Užice je ostalo bez oko 5.000 stanovnika. Na lošu demografsku sliku grada, na tribini „Užice – grad koji nestaje“, a koju je nedavno organizovao Gradski odbor SPS, dr Aleksandar Lazić je ukazao na alarmantne podatke, navodeći da svake godine na sto stanovnika, pet odlazi iz Užica. Pored toga ukazano je da je prošle i ove godine rođeno najmanje dece, te da su samo 582 mališana pošla u prvi razred i da postoje mesne zajednice bez upisanih prvaka, a da se nakon završenih studija u Užice vraća do pet odsto mladih.

Šantićeva je objasnila da su izabrana četiri regionalna centra u kojima postoji mlado stanovništvo koje se nije iselilo, te da će anketiranje Užičana početi 16. aprila, a prvi rezultati biće predstavljeni dva meseca kasnije.

– Govorimo da znamo razloge za iseljenje i pozivamo se na ekonomske razloge, ali smatramo da je sve više razlog odlaska besperspektivnost, ocenila je Danica Šantić. Ona je objasnila da bi trebalo da se utvrdi na koji način država i lokalne samouprave mogu da pomognu stanovnicima kako bi se smanjile njihove namere o selidbi iz države ili lokalne zajednice. Kroz ankete i intervjue na terenu, studenti Geografskog fakulteta će, kako je navela, pokušati da saznaju zašto građani razmišljaju o odlasku, te da će na kraju projekta biti sačinjena studija o tome koju će, zajedno sa zaključcima, Ministarstvo bez portfelja predstaviti Vladi Srbije.

Grad koji nestaje

– Migracije su jedan od gorućih pitanja savremenog života u Srbiji. Mali je broj opština u Srbiji koje beleže pozitivan migracioni bilans, a Užice ima negativan migracioni bilans, što znači da se se stanovnika iseljava nego što se doseli, navela je Šantićeva.

Izvor:danas.rs/Nenad Kovačević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

O(p)stanak na selu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Epidemija koronavirusa – umrlo 11 pacijenata, još 309 novih slučajeva zaraze

Oglasna Tabla

Kuvekalović: Akontna cena vilameta 200, prva klasa mađarske sorte fertodi 210 dinara

Oglasna Tabla

Leskovačka mućkalica: Zaštitni znak srpske kuhinje

Oglasna Tabla

Kako je Švedska profitirala od izbegavanja karantina

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Narodne stranke Užice

Oglasna Tabla

Kon: Ovo je nedelja maksimuma zaraze

Oglasna Tabla

Rusija napravila lek protiv Kovida — jesenjeg talasa neće biti

Oglasna Tabla

Spremite kišobrane, do srede oblačno sa kišom, ponegde kratkotrajne nepogode

Oglasna Tabla