15.1 C
Uzice
септембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Prošle i ove godine rođeno najmanje dece

Užice je među onim gradovima u Srbiji iz koga se više ljudi iseljava nego što u njega dolazi, a razloge za to uskoro bi trebalo da ponudi studija koja će biti izrađena nakon projekta „Stavovi i namera stanovništva o preseljenju i uticaj migracija na starenje“.

Projekat realizuje Geografski fakultet u Beogradu i, kako je saopšteno, kabinet ministra bez portfelja za demografsku i populacionu politiku. On će se, osim u Užicu, sprovesti u Zrenjaninu, Leskovcu i Zaječaru, s namerom da se, nakon istraživanja, predlože mere lokalnim samoupravama kojima bi trebalo da se poboljša kvalitet života u navedena četiri grada, kasnije i u ostalim lokalnim samoupravama, a koje bi trebalo da podrži država.

Danica Šantić, vanredna profesorka na Geografskom fakultetu u Beogradu i rukovoditeljka istraživanja u projektu, istakla je da je migracioni trend u porastu u svim opštinama u Srbiji.

– Godišnje Srbiju napusti između 15.000 i 40.000 stanovnika. Taj raspon je ogroman i zavisi od izvora podataka koji se koriste, a migraciju je jako teško pratiti. Prijavna i odjavna služba trebalo bi da daje podatke o ljudima koje se iseljavaju, a nedostaju nam i registri stanovništva i zbog toga želimo da unapredimo migracionu statistiku, navela je Šantić.

Između dva popisa – 2002. i 2011. godine, Užice je ostalo bez oko 5.000 stanovnika. Na lošu demografsku sliku grada, na tribini „Užice – grad koji nestaje“, a koju je nedavno organizovao Gradski odbor SPS, dr Aleksandar Lazić je ukazao na alarmantne podatke, navodeći da svake godine na sto stanovnika, pet odlazi iz Užica. Pored toga ukazano je da je prošle i ove godine rođeno najmanje dece, te da su samo 582 mališana pošla u prvi razred i da postoje mesne zajednice bez upisanih prvaka, a da se nakon završenih studija u Užice vraća do pet odsto mladih.

Šantićeva je objasnila da su izabrana četiri regionalna centra u kojima postoji mlado stanovništvo koje se nije iselilo, te da će anketiranje Užičana početi 16. aprila, a prvi rezultati biće predstavljeni dva meseca kasnije.

– Govorimo da znamo razloge za iseljenje i pozivamo se na ekonomske razloge, ali smatramo da je sve više razlog odlaska besperspektivnost, ocenila je Danica Šantić. Ona je objasnila da bi trebalo da se utvrdi na koji način država i lokalne samouprave mogu da pomognu stanovnicima kako bi se smanjile njihove namere o selidbi iz države ili lokalne zajednice. Kroz ankete i intervjue na terenu, studenti Geografskog fakulteta će, kako je navela, pokušati da saznaju zašto građani razmišljaju o odlasku, te da će na kraju projekta biti sačinjena studija o tome koju će, zajedno sa zaključcima, Ministarstvo bez portfelja predstaviti Vladi Srbije.

Grad koji nestaje

– Migracije su jedan od gorućih pitanja savremenog života u Srbiji. Mali je broj opština u Srbiji koje beleže pozitivan migracioni bilans, a Užice ima negativan migracioni bilans, što znači da se se stanovnika iseljava nego što se doseli, navela je Šantićeva.

Izvor:danas.rs/Nenad Kovačević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Za znanja moć niz programa u X Evropskoj noći istraživača u Užicu

Oglasna Tabla

30 omiljenih roditeljskih citata

Oglasna Tabla

Zimnica od paradajza: 6 fenomenalnih recepata da od paradajza napravite dodatke jelima za zimu

Oglasna Tabla

U nedelju šeste „Pesničke vatre zlatiborske“

Oglasna Tabla

Ugledni laparaskopski hirurg od danas u Užicu

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za sredu – 18. septembar

Oglasna Tabla

Težak život u opustelom selu

Oglasna Tabla

BRAVO! AK „Pora“ osvojila 10 medalja na prvenstvu Srbije!

Oglasna Tabla

Krstina Grujičić srebrna na Finalu kupa Srbije u bacanju kugle

Oglasna Tabla