Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Прошле године пријављено 860 уједа паса, ко је одговоран: луталице или неодговорни власници

Вести о нападима паса све чешће узнемиравају јавност. Неки од последњих десили су се у Сивцу, Јакову, Раковици. Претходне године у Србији је пријављено 860 уједа паса познатих власника.

Десетогодишњег дечака чопор паса напао је у дворишту школе у Раковици. На сву срећу прошао је са површинским ранама. И док медији преносе да је реч о луталицама, из „Ветерине Београд“ кажу – пси луталице више не постоје

„У задњих десет година Ветерина Београд је стерилисaла огроман број по методи ЦНР – ухвати стерилиши и пусти. Пси живе у таквом окружењу око осам година тако да и тај последњи некадашњи пас луталица више не постоји, угинуо је природном смрћу. А сви остали пси који се можда тренутно пронађу на рубовима центра то су углавном власнички необележени пуштени пси“, рекао је директор ЈКП „Ветерина Београд” Будимир Грубић.

Сваки власник дужан је да пса чипује и вакцинише против беснила. За многе, ту се брига о љубимцу завршава. Упућени кажу, комшије се више не плаше да пријаве немарне власнике, јер је страх од њихових паса јачи. По једној таквој пријави, судија Милан Галић вештачио је о агресивности пса.

„Ја сам извештачио да тај пас уопште није агресиван. Водили су га радници, водио сам га ја. Али био је неваспитан. Дошао је власник да га преузме и ја сам му скренуо пажњу да овакав начин не може да прође. У средини у којој живимо у граду, мора најосновнију обуку да прође. А то је ово што је Град Београд прописао Законом о држању паса. Неко је направио класификацију како да се научи пас да не реагује на околину негативно“, рекао је међународни кинолошки судија за екстеријер и рад паса Милан Галић.

Пас, пре свега, треба да слуша власника, а не само инструктора, и због тога се све више говори о испиту и додатној обуци за власнике.

„Најбоља законска регулатива – хајде да бар мало људе едукујемо и да направимо испит где ћемо их научити шта је то одговорно власништво, како треба да се понашају, шта је то што је потребно псу“, напоменуо је Грубић.

А требало би размислити и шта је потребно власнику, јер не могу сви добро да се снађу са расама попут стафорда, ротвајлера или булмастифа. Љубимце те расе Паулина је одабрала након вишегодишњег искуства.

„Изабрала сам их због њиховог дивног карактера. Јако лоша пропаганда тренутно се по медијима води око њих и тренутно међу људима због несавесних власника. Узму пса зато што је леп и популаран због неког филма или видеа, не знају шта ће са њим и онда он направи проблем. Они су дивни породични пси, али је јако битно да се са њима ради на правилан начин од почетка као и са сваким псом али са некима можда мало више због тврдоглавог карактера или зато што су мало темпераментнији“, рекла је Паулина Шахар.

Нису сви пси дружељубиви и због тога треба тумачити њихова упозорења.

Псима треба прићи без страха. Питајте власника, никако не прилазите псу с леђа, дозволите да вас оњуши и онда можете да га помазите.

Несавесни власници могу да плате казну и до три милиона динара. Савесни, могу добити много љубави.

Извор: РТС

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Никитовић: Сва расположива механизација на терену, приоритет оспособљавање путних праваца до болесних

Затрашујући призор након удара грома код Ивањице- Пет мртвих оваца лежале су једна преко друге (ВИДЕО)

Карате: Задовољавајућ наступ Ање Милосављевић на првенству Балкана

Успеси ђака ОШ „Димитрије Туцовић“ на републичким такмичењима (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Крвна група открива којим све болестима је ваш организам склон

Четири ствари о новцу које ваша деца требају да науче што пре

Ново поскупљење! Више цене цигарета од 1. Јула: Пушачи ће паклу плаћати и до 610 динара

Изложба „Васко Попа-Далеко у нама“

Промоција књиге „Само се срећа рачуна“