0.2 C
Uzice
18 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Proslavljeni Petrovdanski dani u Sirogojnu (VIDEO)

Juče je u Sirogojnu svečano obeležen Petrovdan u organizaciji Turističkog udruženja i Mesne zajednice Sirogojno, a pod pokroviteljstvom opštine Čajetina. Domaćini su se potrudili i ovoga puta da spoje tradiciju sa duhom današnjice, pokazujući lepote sela i življenja u njemu. I ove godine program je bio raznovrstan, a zvanice i gosti brojni.

Jutranja svečana liturgija u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, popodnevne sportske igre i u večernjim satima kulturno- umetnički program, doveli su u Sirogojno, čuveno po pletiljama, muzeju na otvorenom, malinarima i prirodnim lepotama, mnoštvo gostiju da uživaju u još jednom Petrovdanu. Prvu dobrodošlicu im je poželeo starešina sirogojnske Crkve, jerej Bojan Sujić koji je prisutne podsetio na važnost čuvanja sećanja na sve one ratnike iz davnoprošlih i, na žalost, ne tako davnih vremena, zaslužnih za lepotu življenja sada, na rodnoj grudi.

U ulozi gosta – zvaničnika, ali i u ulozi domaćina čiji su koreni duboko utkani u sirogojnska brda i doline, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović još jednom je podsetio na važnost očuvanja sela i stvaranja dobrih uslova za njegov opstanak.

„Nikada se naši napori neće zaustaviti da damo doprinos kao lokalna samouprava da ova naša zlatiborska sela žive. I savetujemo vas da ne prodajete lako zemlju, da je čuvate, jer to je jedino vredno što je ostalo i čini atribute jedne države. Ako izgubimo institucije, ako izgubimo narod i zemlju, šta nama ostaje?“

Drag gost koji je prošao Svet a čiji su koreni u Ljubišu, bio je na ovoj svečanosti pesnik Ljubivoje Ršumović.

„Lepo je videti ovoliko dece, ovoliko lepih mladića i devojaka koji igraju u narodnim nošnjama… Definitivno, i Srbija ima svoj Zapad. Ali se moramo postarati da ovaj Zapad ne postane divlji, da ostane pitomi. Da ne ostane samo prerija i pustinja, sela bez dece, da smislimo: kako? Da smislimo način da nam sela ožive! Ja danas ovde imam utisak da već postoji taj način, i ako je to pravi – onda ćemo tako i nastaviti,“ rekao je pesnik.

Program Petrovdanskih dana učinili su živopisnim i lepim kulturno-umetnička društva i narodni pevači, a pesmama i recitacijama učenici OŠ „Savo Jovanović Sirogojno“. Svečanost je završena koncertom Ane Bekute.

 

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užice za odbranu svetinja: Moleban i litija u znak podrške SPC u Crnoj Gori (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 18. januar

Oglasna Tabla

Данас је Крстовдан

Oglasna Tabla

Matija Bećković je najtačnije opisao svu veličinu patrijarha Pavla

Oglasna Tabla

I Lazić iz Radničkog se vraća u svoj grad i klub

Oglasna Tabla

Preminuo povređeni radnik iz Ivanjice

Oglasna Tabla

Titove dugove plaćaćemo još dve decenije: Evo kome Srbija najviše duguje

Oglasna Tabla

Stiže vetar koji će rasterati maglu, temperatura do 9 stepeni

Oglasna Tabla

Korak dalje Matis Group u društvu vodećih svetskih proizvođača nameštaja

Oglasna Tabla