Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Proslava 800 godina autokefalnosti SPC počinje u Žiči

Kraljevo – Centralna proslava obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve biće održana od 6. do 9. oktobra. Svečanost će početi u nedelju, 6. oktobra, okupljanjem svih arhijereja i molitvenim proslavljanjem u manastiru Žiča, centru samostalne srpske crkve, krunidbenom mestu budućih kraljeva i sabornom hramu srpskog naroda. Svečana saborna arhijerejska liturgija počeće u devet časova.

Značaj koji su ktitori, Sveti Sava i Stefan Prvovenčani namenili manastiru Žiči kao centru samostalne srpske crkve ističe se kroz proslavu nacionalnog događaja i jubileja – 800 godina postojanja i neraskidive duhovne misije ovog svetog mesta, kaže se u pozivu upućenom iz manastira Žiča pred događaj koji će u nedelju 6. oktobra biti održan u ovom manastiru.

Prema zvaničnim najavama Izvršnog odbora za obeležavanje 800 godina crkvene samostalnosti, koju je izdejstvovao prvi srpski patrijarh i svetitelj Sava u Nikeji, centralne svečanosti trebalo bi da okupe sve srpske arhijereje iz otadžbine i rasejanja. Oni bi posle proslave u Žiči, Studenici i Kraljevu, u ponedeljak trebalo da posete Kosovo i Metohiju, manastire Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane, da bi dan kasnije prisustvovali svečanoj duhovno – kulturnoj akademiji u beogradskom centru Sava.

Kao završnica centralne proslave 9. oktobra najavljeno je otvaranje izložbe SPC pod nazivom ,,Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC“, na kojoj bi trebalo da bude izloženo 300 crkvenih rukopisnih knjiga, dokumenata, ikona i drugih crkvenih vrednosti koje do sada nisu bile u javnosti.

Glavni nosilac i organizator centralne proslave je SPC uz pomoć drugih značajnih institucija.

Izvor: glaszapadnesrbije.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ere počele sa selektovanjem otpada (VIDEO)

Oglasna Tabla

Oglasio se SZO povodom glasina da beli luk pomaže protiv koronavirusa

Oglasna Tabla

Sportski klubovi se privikavaju na novi način finansiranja

Oglasna Tabla

Požari u Priboju

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih u javnom sektoru za procenu vrednosti javne imovine

Oglasna Tabla

Aleksandar (10) nema ni struju, ni vodu, uči pod svećom, kupa se u zarđalom loncu, a na sve to još i kaže „nemam pravo da se žalim“

Oglasna Tabla

Užice konsolidovalo svoj budžet: Vreme je za preobražaj užičkog centra i Starog grada

Oglasna Tabla

Beogradski fond za političku izuzetnost i Užice u projektu za razvoj grada

Oglasna Tabla

Danas vedro, sunčano i prijatno vreme, do 16 stepeni

Oglasna Tabla