15.8 C
Uzice
новембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Proširenje užičke deponije

Od 2011. godine Užice ima savremenu Regionalnu deponiju a od 2012. Regionalni centar za upravljanje komunalnim otpadom sa područja dva grada i sedam opština. I mada do deponije „Duboko“ stiže sve više selektovanog otpada, za sada su to skromne količine, pa je, uz stabilizaciju tla deponije zbog klizišta, u toku i njeno proširenje i dupliranje deponijskog prostora.

Posle samo sedam godina postojanja, neophodno je proširenje regionalnog centra „Duboko“. Jedan od razloga je prekomerno odlaganje, bez masovnije primarne selekcije komunalnog otpada koja je predviđena projektom.

„Do užičke deponije svakodnevno stiže oko 300 tona pomešanog otpada a ovde u centar za selekciju, usmeri se četvrtina. Iz njega izlazi tek 7% selektovanog otpada“, kaže Nadežda Gavrilović.

„Naš procenat povećanja je 1-1,5 % godišnje. Jedini način da povećamo količinu izdvojenih reciklabirnih materijala u odnosu na ukupnu količinu otpada jeste razdvajanje otpada na mestu nastanka“, objašnjava Nedeljko Milosavljević, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“. 

„Proces primarne selekcije u gradu počeo je još 2011. i to je prva faza uspostavljanja selekcije u centralnom gradskom jezgru za samo 5.000 domaćinstava i 1.200 poslovnih objekata. Nama je cilj da proširimo primarnu selekciju na 14.000 domaćinstaja i oko 700 poslovnih objekata. Grad aplicira za dodatna sredstva“, dodaje Dunja Đenić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine i ekologiju.

Užička deponija

Užička deponija

Uvek isti problem – nedostatak novca – poslednjih godina rešavan je preko različitih projekata uz podršku Ministarstva, EU i donatora, koji su prepoznali napore lokalnih samouprava da unaprede primarnu selekciju u svim oblastima.

„Pokazali smo koliko je bitna primarna selekcija, koliko meže da se uštedi. Hteli smo pre svega da skrenemo pažnju javnosti da je primarna selekcija nešto što je moguće i realno i nadamo se da će je prihvatiti u narednom periodu“, kaže Mileva Rogić, predsednica Udruženja nastavnika „Opstanak“. 

„Veoma je važno da shvatimo i zakonske obaveze i obaveze prilikom ulaska u EU i da postoje fondovi EU za tu oblast“, naglašava Slavko Lukić, direktor RRA „Zlatibor“.

Uprkos tome, evidentan je nedostatak projekata, a time i veće učešće u primarnoj selekciji koja bi obezbedila ekonomsku korist i produžila vek trajanja regionalne deponije.

Izvor:rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sprečiti moguće posledice RSV virusa kod dece

Oglasna Tabla

Održana trbina „Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Saslušani osumnjičeni za krađu dokumenata iz srpske fabrike oružja: Trojica Srba i Albanac iza rešetaka 30 dana

Oglasna Tabla

Milutin je ispao iz čamca i stradao: Ronioci pronašli telo Užičanina koji se utopio u Zlatarskom jezeru

Oglasna Tabla

Ističe rok za plaćanje 4. rate poreza na imovinu

Oglasna Tabla

II nagrada na Međunarnom sajmu urbanizma u Nišu

Oglasna Tabla

Nađeno beživotno telo žene u kući na Zlatiboru, muškarac povređen

Oglasna Tabla

U Srbiji danas pretežno sunčano i toplije vreme

Oglasna Tabla

Nisu hteli da zakrpe rupu, onda je Milan u rupu na sred puta posadio cveće, problem je rešen hitno ( FOTO)

Oglasna Tabla