11.2 C
Uzice
септембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Proširenje užičke deponije

Od 2011. godine Užice ima savremenu Regionalnu deponiju a od 2012. Regionalni centar za upravljanje komunalnim otpadom sa područja dva grada i sedam opština. I mada do deponije „Duboko“ stiže sve više selektovanog otpada, za sada su to skromne količine, pa je, uz stabilizaciju tla deponije zbog klizišta, u toku i njeno proširenje i dupliranje deponijskog prostora.

Posle samo sedam godina postojanja, neophodno je proširenje regionalnog centra „Duboko“. Jedan od razloga je prekomerno odlaganje, bez masovnije primarne selekcije komunalnog otpada koja je predviđena projektom.

„Do užičke deponije svakodnevno stiže oko 300 tona pomešanog otpada a ovde u centar za selekciju, usmeri se četvrtina. Iz njega izlazi tek 7% selektovanog otpada“, kaže Nadežda Gavrilović.

„Naš procenat povećanja je 1-1,5 % godišnje. Jedini način da povećamo količinu izdvojenih reciklabirnih materijala u odnosu na ukupnu količinu otpada jeste razdvajanje otpada na mestu nastanka“, objašnjava Nedeljko Milosavljević, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“. 

„Proces primarne selekcije u gradu počeo je još 2011. i to je prva faza uspostavljanja selekcije u centralnom gradskom jezgru za samo 5.000 domaćinstava i 1.200 poslovnih objekata. Nama je cilj da proširimo primarnu selekciju na 14.000 domaćinstaja i oko 700 poslovnih objekata. Grad aplicira za dodatna sredstva“, dodaje Dunja Đenić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine i ekologiju.

Užička deponija

Užička deponija

Uvek isti problem – nedostatak novca – poslednjih godina rešavan je preko različitih projekata uz podršku Ministarstva, EU i donatora, koji su prepoznali napore lokalnih samouprava da unaprede primarnu selekciju u svim oblastima.

„Pokazali smo koliko je bitna primarna selekcija, koliko meže da se uštedi. Hteli smo pre svega da skrenemo pažnju javnosti da je primarna selekcija nešto što je moguće i realno i nadamo se da će je prihvatiti u narednom periodu“, kaže Mileva Rogić, predsednica Udruženja nastavnika „Opstanak“. 

„Veoma je važno da shvatimo i zakonske obaveze i obaveze prilikom ulaska u EU i da postoje fondovi EU za tu oblast“, naglašava Slavko Lukić, direktor RRA „Zlatibor“.

Uprkos tome, evidentan je nedostatak projekata, a time i veće učešće u primarnoj selekciji koja bi obezbedila ekonomsku korist i produžila vek trajanja regionalne deponije.

Izvor:rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zlatibor deo projekta promocije turističkih destinacija Srbije francuskom tržištu

Oglasna Tabla

Jedinstvena Srbija Užice organizovala osmu dobrotvornu akciju davanja krvi

Oglasna Tabla

Fudbaleri “Slobode” pobednici su KUP-a opštinskog fudbalskog saveza Užice

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Vunene čarapice“ Marka Jašovića

Oglasna Tabla

U Srbiji danas pretežno sunčano vreme sa kratkotrajnim pljuskovima

Oglasna Tabla

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla