ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

“Просечна плата наставника је за 9,1% нижа од просечне плате у Србији. По томе смо јединствени у Европи”

Редовна 115. седница Социјално-економског савета одржана је данас у Палати Србија, у Београду, а закључак је да је неопходно израдити дугорочну стратегију материјалног положаја запослених у просвети у Србији.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић рекао је да је на седници поред укупног материјалног положаја запослених у просвети било и расправе о минималној цени рада.

Подсетио је да је пре 10 година минимална цена рада била 17.748 динара, док је данас 40.020 динара, 125 одсто више.

“У том периоду је дошло до раста запослености односно до смањења незапослености и смањења сиве зоне. Минимална цена рада је покривала 55 одсто минималне потрошачке корпе у 2012. години, а сада минимална цена рада покрива 87 одсто корпе. Учинићемо све да повећамо запосленост и да водимо рачуна о стандарду грађана”, рекао је Селаковић.

Представница Синдиката образовања Србије Валентина Илић рекла је да је тај синдикат на седници изложио комплексне проблеме са којима се суочавају просветни радници, али да је приоритет побољшање материјалног стања које је предуслов за побољшање и угледа просветних радника.

“Просечна плата у просвети је за 9,1 одсто нижа од просечне плате у Србији, по томе смо јединствени не само у региону већ и у Европи. Након вишедеценијског отпуштања, имамо мањак кадрова наставничких професија. Млади се ретко опредељују да раде у школама јер је слабо плаћен посао”, рекла је Илић.

Представник Уједињених гранских синдиката “Незавиност” Срђан Словић рекао је да се просвета дуго бори за правичност и да је то последица непримењивања платних разреда и група.

На седници Социјално-економског савета била је и председница Владе Ана Брнабић.

Извор: Бета

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Распуст у Србији – четири различита датума почетка летњег одмора за четири категорије ђака

Временска прогноза за суботу – 25. мај

У мале пројекте грађана уложено више од 70 милиона динара

Млади кромпир из рерне: Направите га уз прелив који ће одушевити укућане (ВИДЕО)

Отворен трећи „Bazzum“ џез фестивал

Објављене нове цене горива које ће важити до 31. маја

Бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља у Чајетини

Данас су Свети Ћирило и Методије

Представљена збирка песама ‘’Кошмари Кошара’’ посвећенa пакленим данима Битке на Кошарама (ВИДЕО)