ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Просечан рачун за гас ће бити већи за 1.300 динара, показују процене

Потрошачи природног гаса би, како је рекао генерални директор ЈП „Србијагас” Душан Бајатовић, од маја могли да очекују више рачуне за потрошњу овог енергента
Наиме, Бајатовић је најавио да би, по његовој рачуници, али и рачуници ЈП „Србијагас”, природни гас требало да поскупи након завршетка грејне сезоне, од 1. маја и то за 10 процената. Уз то повећање цене просечан рачун за гас ће се увећати за око 1.300 динара месечно.

Садашња цена киловат часа, коју обрачунава ЈП „Србијагас”, који је и најповољнији дистрибутер у Србији, износи 3,79 динара, без пореза на додату вредност. Уз повећање цене за 10 одсто киловат час би требало да кошта око 4,16 динара, а то би просечан рачун за гас, односно потрошњу од око 3.100 киловат часова, с око 13.500 динара увећао на око 14.800 динара. Наиме, на цену киловат часа коју наплаћују дистрибутери ваља додати још неколико ставки које утичу на крајњу цену на рачуну – дистрибутерска разлика, корекциони фактор , који није увек исти и по правилу је виши зими, порез на додату вредност, који за природни гас износи 10 одсто… Такође, треба рећи да, као и до сада, неће сви потрошачи плаћати исту цену гаса јер цена киловат часа није иста код свих дистрибутера па ће неко киловат час плаћати нешто мало више неко нешто мало мање.

Будући да би најављено поскупљење уследило по завршетку грејне сезоне, удар на буyете домаћинстава које природни гас користе као енергент за грејањешто не ће се значајно осетити јер се, уз лепше време, смањује потрошња. Ипак, треба рећи да су рачуни за гас које инивидуални потрошачи гаса већ сад плаћају за око петину виши него половином прошле године јер је овај енергент два пута поскуео, а уколико се то деси и у мају то ће бити треће поскупљење у од августа прошле године. Наиме, пре 10 месеци гас је поскупео за девет одсто, а потом је у јануару цена повећана за 11 одсто, а уз повећање које је најавио генерални директор ЈП „Србијагас” потрошња гаса биће за око 30 одсто скупља него што је била у августу прошле године.

По речима председника Удружења за заштиту права потрошача „Просперитет” Радомир Ћириловића, најава поскупљења природног гаса је очекивана.

– Због дешавања на светском тржишту гаса најављено поскупљење овог енергента у нашој земљи није изненађење, а могуће је да ће гас још једном поскупети до краја ове године – каже Ћириловић. –

По његовим речима, на цену природног гаса утиче низ фактора међу којима су и курс долара и цена нафте, а познато је како су се те цене и односи кретали последњих месеци, те је најављено поскупљење оправдано.

– То што је поскупљење гаса оправдано, наравно, не значи да ЈП „Србијагас” не треба да послује рационалније и економичније него сада, напротив. Уколико гас буде и даље поскупљивао потрошачима ће бити веома тешко наредне грејене сезоне да плаћају рачуне – указао је Ћириловић и додао да се сада не зна по којој ће цени Србија плаћати гас за наредну грејну сезону.

Одлуку доноси Агенција за енергетику

Уколико природни гас буде био скупљи од 1. маја потрошаче та вест неће изненадити. Наиме, о промени цене, без обзира да ли она иде навише или наниже, грађани морају бити обавештени 30 дана раније. Одлуку о промени цене доноси Агенција за енергетику, која даје сагласност, односно одобрава захтев ЈП „Србијагас”. Јавност мора бити упозната с том одлуком, те би информација о промени цене гаса требало да буде позната крајем априла.

Каматица

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Још један врео дан – црвени метео-аларм у већем делу Србије, температура и до 40 степени

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике