ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Просечан рачун за гас биће већи за око 1.400 динара?

На самом почетку ове године индивидуални потрошачи природног гаса у Србији овај енергент плаћају скупље, а рачуни с новом ценом стићи ће им на кућне адресе овог месеца
За индивидуалне потрошаче природног гаса овај енергент скупљи је за 11 одсто, а то ће просечни рачун за гас, односно потрошњу од око 3.100 киловат часова, увећати за око 1.400 динара месечно.

Иначе, пре поскупљења природног гаса, које је уследило на почетку ове године, овај енергент поскупео је пре пет месеци – у августу прошле године и од тада је коштао 3,42 динара, без пореза на додату вредност. Садашња цена киловат часа који обрачунава ЈП „Србијагас”, који је и најповољнији дистрибутер у Србији, износи 3,79 динара, такође без пореза на додату вредност. Тако је у односу на август прошле године и поскупљење од девет, а потом 11 одсто, сада потрошња за петину скупља у односу на тада.

Уз поскупљење природног гаса, потрошачима се од октобра прошле године овај енергент обрачунава другачије него до тада, односно, уместо у кубним метрима, обрачунава у киловат часовима. То је у том тренутку збунило велики део потрошача, али је указано да промена начина обрачуна потрошње природног гаса не утиче на висину рачуна за утрошени гас.

Наиме, потрошња гаса у кубним метрима множи се с 10,26, те је, рецимо, потрошња од 35 кубика адекватна потрошњи од 359 киловат часова. То значи да је просечна потрошња природног гаса од око 300 кубних метара адекватна потрошњи од 3.100 киловат часова, те би се могло очекивати да ће се просечан рачун с око 12.000 динара, увећати на око 13.500 динара.

Извесно је да неће сви потрошачи природног гаса у Србији плаћати исти цех за исту потрошњу. Познато је да се цена природног гаса у Србији разликује и да није иста код свих дистрибутера, те ће неко киловат час плаћати нешто мало више, а неко нешто мало мање. Наиме, на цену киловат часа, коју наплаћују дистрибутери, ваља додати порез на додату вредност, који за природни гас износи 10 одсто, као и још неколико ставки које утичу на крајњу цену – дистрибутерска разлика, корекциони фактор, који није увек исти и по правилу је виши зими…

Издатак за енергенте расте

Цене енергената су још прошле године почела да иду навише, а поскупљивали су и гас и струја, огревно дрво. Од почетка ове године настваљено је у том смеру, те су издвајања домаћинстава за ову ставку додатно порасла. Осим природног гаса, од 1. јануара је за осам одсто скупља електрична енергија па месечни издатак за енергенте тањи кућне буџете. Наиме, поскупљење струје просечни месечни рачун увећава за око 300 динара, а просечан цех за гас за око 1.400 динара.

Каматица

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Судар камиона и комбија у Овчарско-кабларарској клисури

Објављен нови правилник за тротинете

У општини Чајетина расте број новоотворених предузећа – погодан привредни амбијент

У Србији тренутно 2 000 људи чека на трансплантацију органа – један донор може спасити до осам живота

Рецепт за домаћи кечап: Потребно вам је само неколико састојака, а готов је за само пар минута

Идентификован дванаестогодишњак који је школама слао лажне дојаве о бомбама, родитељима кривичне пријаве

Објаве на друштвеним мрежама као траг полицији, грађани и анонимно могу да помогну у хапшењу

Наступ групе „Банат и бандити“

Пријаве за „Најдомаћина 2024“ до 30. септембра текуће године