26.9 C
Uzice
јул 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Propisi „peru“ kvadrate

MOŽE LI SE STATI NA PUT DIVLjOJ GRADNjI(8): Najdrastičniji primeri bezakonja na Zlatiboru, godinama bez sudskog epiloga.

U TRENUTKU usvajanja Zakona o ozakonjenju pre tri godine, procenjeno je da u Srbiji ima više od milion i po nelegalno izgrađenih objekata, a Zlatibor je označen kao jedan od epicentara „urbanističkog haosa“. Usledilo je prebrojavanje i popisivanje divlje gradnje, utvrđeno je da među „zlatnim borovima“, mahom u selima, postoji 751 građevina podignuta bez dozvole, ili sa prekoračenim gabaritima, a vlasnici ovih kvadrata ušli su u postupak legalizacije.

– Čim je Zakon o ozakonjenju usvojen, divlji graditelji su preko noći nelegalno povećavali gabarite svojih objekata koje će kasnije legalizovati – kaže Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina. – Mi smo jedina lokalna samouprava koja je internim aktima, ipak, prisilila vlasnike divlje gradnje da plate uređenje građevinskog zemljišta.

Najposećenije turističko odredište u Srbiji, najpoželjnije je mesto za investiranje „čistog“ i prljavog novca stečenog u tranziciji jer se uloženo najbrže vraća. Tu, uz poštovanje zakona, grade ozbiljni investitori podižući standarde i ugled Zlatibora, ali i oni koji bi po svaku cenu da se ovajde na štetu države. Opština Čajetina je rekorder po broju izdatih građevinskih dozvola, više od 100 godišnje, ali ima i mešetara.

– Najdrastičniji primeri nelegalne gradnje su na državnom zemljištu. To su „Zlatibor turist“ i Poljoprivredni kombinat „Zlatibor“. Prvi su uzurpirali skupoceno zemljište u srcu planine gradeći na desetine nelegalnih objekata, drugi imaju čak i nelegalnu fabriku vode, mlekaru, pomoćne objekte… Iako imaju prijave, zabrane, dok sudski postupci traju oni i dalje rade, grade i ubiraju prihode a mi nemamo mehanizme da ih u tome sprečimo – ističe Stamatović. – Ovi najdrastičniji slučajevi godinama su bez sudskog epiloga.

SIMBOLIČNE KAZNE 

SVAKI put kada je Opština Čajetina podnosila krivične prijave protiv najvećih nelegalnih graditelja, kazne su bile simbolične, od 50.000 do 100.000 dinara.

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Deda sumnjiv za uznemiravanje 15-ak žena, pola maloletno

Oglasna Tabla

ZZJZ: Voda na plaži ispravna za kupanje

Oglasna Tabla

Minimalna crnogorska potrošačka korpa u junu iznosila 643 eura

Oglasna Tabla