ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Propala i poslednja nada za letovanje u Grčkoj

Ova zemlja je juče produžila zabranu ulaska našim turistima, a predstavnici turističkog sektora zabrinuti da li su potpisani ugovori dovoljna garancija da se saradnja nastavlja i sledeće sezone
Grčka je produžila zabranu ulaska za državljane Srbije do 30. septembra, objavljeno je u službenom listu ove zemlje. Kako je navedeno u zajedničkoj ministarskoj odluci, osim za Srbiju, odluka o zabrani ulaska na teritoriju Grčke odnosi se i na građane trećih zemalja izvan Evropske unije.

Iako je, zbog loše epidemiološke situacije, bilo očekivano da Grci donesu ovakvu odluku, u domaćoj javnosti, među građanima, i dalje je bilo onih koji su verovali da će do kraja septembra iskoristiti svoje uplaćene odmore.

Nadali su se i predstavnici turističkih agencija, budući da je mnogo toga još nedefinisano sa stranim partnerima oko realizacije odloženih putovanja, ali i vraćanja novca građanima koji to budu zahtevali. Da podsetimo, predstavnici turističkog sektora Srbije su prethodnih dana upozoravali da zbog zabrane putovanja u ovu zemlju nisu u mogućnosti da dogovore detalje i da dobiju garancije da su vlasnici nekretnina dobili novac kroz avanse uplaćene za ovu sezonu. Agencije imaju dokaze navedene u ugovorima, ali pošto je reč o dokumentima koji su potpisivani sa privatnim licima, a ne kompanijama (u pitanju je uglavnom privatni smeštaj, a ne hoteli), namera je da se dodatno osiguraju i zaštite putnike.

U agencijama kažu da novac za sada nije ugrožen, ali problem može da nastane ukoliko vlasnici, na primer, odluče da u sledećoj sezoni svoje nekretnine prodaju ili daju u zakup nekom drugom. Sve to, ali i detalje sledeće sezone, trebalo bi dogovoriti, a nemaju mogućnost da otputuju, jer nisu dozvoljena ni službena putovanja u ovu zemlju iz Srbije.

Ljubiša Nešovanović, vlasnik agencije „Robinzon”, kaže da ne očekuje nikakve probleme, jer je reč o dugogodišnjim partnerima koji su kao i mi svesni situacije.

– U kontaktu smo. Već smo potpisali nove anekse, a ako bude potrebe, otići ćemo u Grčku u oktobru, ukoliko to bude moguće. Probleme sagledavamo zajednički i nema razloga za brigu. Suština je da novac koji smo im prebacili ostane akontacija za sledeću sezonu, a putnici će nastaviti da uplaćuju razliku cene aranžmana – kaže Nešovanović za „Politiku”.

On objašnjava da je septembarska sezona odavno otkazana, kuće su zatvorene, a od 15. septembra i većina tamošnjih hotela. Postoji samo opasnost da se u slučaju lanaca hotela jedan deo ne otvori sledeće sezone.

Upitan šta očekuje u poslu u budućnosti, naš sagovornik kaže da u slučaju da sve ostane kao do sada i da se još malo normalizuje, očekuje solidnu sezonu sledeće godine.

– Problem vidim samo u tome da smo zapostavili bezbednost turista na domaćim destinacijama, a to može biti briga i u slučaju stranih gostiju koje ćemo ugostiti u budućnosti – kaže Nešovanović.

Izvor: politika.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји

Уручена Златна повеља књижевници Мирјани Ранковић Луковић

Ново радно време Голд гондоле од 4. марта

„На трци се тркај, не у саобраћају“

Реконструкција водене куле на Старом граду кроз програм ЕУ ПРО Плус

Временска прогноза за суботу – 2. март