12.8 C
Uzice
септембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

PRONAĐIMO MU SESTRU

Kako i gde je baš mene pronašao i zašto je odlučio da ja pokušam da mu pomognem preko Priča sa dušom da otkrije istinu o svojoj porodici, pitanja su na koja nemam odgovore. Ali kako se sve u životu dešava baš onako kako treba, mnogi bi rekli s razlogom, rešio sam da uđem u misiju „Pronađimo Filipovu sestru“.

Naime, Francuz srpskog porekla Filip Arsić, o kojem ništa ne znam, napisao mi je pristojan mejl na francuskom jeziku u kojem je rekao svega nekoliko rečenica o sebi: da živi na istoku Francuske, da ne govori srpski jezik, da želi da sazna istinu o svom ocu koji je preminuo 1985. godine i da jedini trag koji ima je fotografija sa svadbe ćerke očeve sestre. U prevodu, to je Filipova sestra od tetke, odnosno očeva nećaka. Na slici je mladoženja o kojem ništa ne zna, kao i starija gospođa, mladina majka, odnosno Filipova tetka.

Na slici su Biljana sa suprugom i sa svojom majkom, sestrom Filipovog oca Petra

Dodao je u mejlu i da je pisao institucijama u Užicu, gde je sestra Biljana živela sedamdesetih i osamdesetih godina, ali da nije dobio nikakav odgovor.

On ima veoma malo informacija. Ne zna njeno devojačko niti udato prezime, a jedini podatak zapisan na slici jeste datum 24. april 1977. godine i naznaka C. Gora, za koju pretpostavljamo (sada već postajem detektiv) da označava tadašnju jugoslovensku republiku Crnu Goru u kojoj su se mladenci venčali.

Filip je tada imao 12 godina, a sada su mu 52. Profesor je francuske književnosti.

Ispitao sam ga još malo o sestri, a on je odgovorio da on i majka pretpostavljaju na osnovu fotografije da je rođena oko 1940. godine (mada ja bih rekao i posle 1950.) i da je živela Užicu.

Ova druga fotografija je napravljena u Užicu 1972. godine. Filipov otac Petar je u sredini, u tamnoj majici. Njegova sestra je sa njegove desne strane, seda je. Pored automobila je Dragan, a Filip je dečak u Biljaninom naručju

Njegov otac Petar Arsić je umro 1985. godine u Francuskoj, a kako ni Filip ni majka ne govore srpski jezik, nisu imali bilo kakve novosti o porodici na Balkanu posle očeve smrti. Biljana ih je jednom posetila u Francuskoj, u gradiću između Nansija i Strazbura, u maju 1976. godine, a jednom su se čuli tokom ratnih devedesetih godina. U mejlu stoji da Biljana ima dva brata, Svetana i Dragana.

Kada je o podacima o Filipovom ocu reč, on je rođen 1919. godine u Bijelom brdu, blizu Višegrada i u vreme Drugog svetskog rata bio je zarobljen od strane Nemaca, a posle deportovan u Francusku, gde je živeo.

Ukoliko poznajete nekoga u Užicu i okolini, u Crnoj Gori ili u Višegradu, prosledite ovaj tekst i slike, pa da Filipu uz čitanost i snagu Priča sa dušom pronađemo sestru. A informacije mi javite na mejl pricesadusom@gmail.com ili preko fejsbuka kako bih mu preveo na francuski jezik.

Merci beaucoup! Hvala mnogo!

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen uz link ka www.pricesadusom.com u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zlatibor deo projekta promocije turističkih destinacija Srbije francuskom tržištu

Oglasna Tabla

Jedinstvena Srbija Užice organizovala osmu dobrotvornu akciju davanja krvi

Oglasna Tabla

Fudbaleri “Slobode” pobednici su KUP-a opštinskog fudbalskog saveza Užice

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Vunene čarapice“ Marka Jašovića

Oglasna Tabla

U Srbiji danas pretežno sunčano vreme sa kratkotrajnim pljuskovima

Oglasna Tabla

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla