Огласна табла
НАЈАВЕ И ДОГАЂАЈИ УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Промоција монографије Драгана Р. Пејића: Од старе до нове Слободе

Монографијом “Од старе до нове Слободе”, аутора Драгана Пејића (Издавач: Удружење спортских новинара Ужице), која ће бити представљена у суботу, 24. децембра у Градском културном центру у Ужицу, са почетком у 12 часова, биће обележено седам и по деценија игре под обручима у граду на Ђетињи.
Богато илустрована прича почиње 1947. године, када је постављен први кош испред Соколане, прати оснивање старе Слободе, која је током своје историје, до гашења 2001., носила и имена Севојно, Ракета, Први партизан и Ужице, а говори и о садашњој Слободи, која је под окриљем Плеј офа настала 1991. и до данас се такмичила и као Форма Плеј оф, Форма и Градина.
Циљ монографије је да отргне од заборава време када су се ужички кошаркаши борили за своје место под сунцем, да подсети на путеве и странпутице којима се ишло, истакне дане када је град на Ђетињи био део елитне југословенске лиге, тада најјаче у Европи, да укаже на тешке тренутке и крај старог клуба, као и пут новог до најбоље српске дивизије и учешћа у регионалној лиги.
Више од три деценије Драган Пејић је познати спортски новинар и публициста, а оснивач и дугогодишњи секретар Удружења спортских новинара Ужице.

У његовом опусу су монографије: Кошеви крај Ђетиње (2007.), Чајетина под обручима (2009.), Скакавци са Црнокосе (2013.), Дете са лоптом постаје бољи човек – Прича о Сретену Ђурићу и његовој фабрици кошарке (2017.) и Чајетина под обручима – друго измењено и проширено издање (2019.), за коју му је уручена годишња награда Удружења спортских новинара Србије. Као коаутор учествовао је у изради три монографије: Ваљаоница бакра Севојно 1950 – 2000. (2000.), Уз рукомет до висина (2008.) и Микош и Којадин – легенде ужичког спортског новинарства (2015.). Учествовао је у изради спортског дела Лексикона Ужица (2014.).
Написао је сценарио и режирао документарни филм Златна година ужичке кошарке (2022.), чија је премијера била 10. маја 2022. године у Градском културном центру у Ужицу. Филм је на 11. Међународном фестивалу спортског филма, на Златибору, награђен Посебним признањем за допринос филмској уметности и спорту.
Добитник је и годишње награде Спортског савеза Ужица (2007.), члан је Удружења спортскиј новинара Ужица.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас су Часне вериге Светог апостола Петра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА