24.2 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Promocija knjige: Ustaški režim u Novoj Varoši i okolini 1941.

U Biblioteci „Jovan Tomić“ u petak 11. maja biće predstavljena knjiga „Nezavisna država Hrvatska u Srbiji 1941. Ustaški režim u Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši i Sjenici (april-septembar 1941)“ istoričara dr Milutina Živkovića, istraživača-saradnika Instituta za srpsku kulturu. Promocija počinje 19 sati.

Zašto je epizoda o NDH na jugozapadu Srbije gotovo nepoznata? Kako je uspostavljena NDH u Polimlju, pre Pavelićevog povratka u Zagreb? Kakav su tretman imale ustaše od svojih nemačkih i italijanskih saveznika? Kakve je posledice ostavila kratkotrajna uprava NDH na srpsko-muslimanske odnose u Starom Rasu? Ovo su samo neke od tema koje obrađuje knjiga dr Milutina Živkovića, a o kojima će na promociji govoriti sam autor.

Dr Milutin Živković (30) u svom dosadašnjem naučno – istraživačkom radu uglavnom se bavio istorijom Drugog svetskog rata u Srbiji, pre svega za prostor Kosova i Metohije i Raške oblasti (Sandžaka). Bavio se proučavanjem aspiracija i uticaja kvinslinških tvorevina Velike Albanije i Nezavisne države Hrvatske na pomenute oblasti, upravnom strukturom italijanskog i nemačkog okupacionog sistema, odnosno društvenom istorijom i etničko – verskim sukobima. Osim toga bavio se i temama koje se tiču posleratne jugoslovenske diplomatije, rada bezbednosnih službi neposredno posle rata na prostoru Raške oblasti i ustavnim promenama na Kosovu i Metohiji sredinom 60–tih godina. Istraživao je u mnogim domaćim i stranim arhivima u Beogradu, Kraljevu, Novom Pazaru, Užicu, Pljevljima, Zagrebu, Tirani i Rimu.

Izvor:www.varoske.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla

Žetva medalja plivača „Sloboda“ iz Užica

Oglasna Tabla

15. oktobar – Međunarodni dan seoskih žena

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Zlatokosa“

Oglasna Tabla

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla