ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Promocija knjige „Poslednja dvorska straža“ Boriše Vukotića u Drežniku

Udruženje „Mitropolit Josif Cvijović“ iz Drežnika, Istorijski arhiv Užice i porodica Vukotić iz Drežnika organizovali su u promociju knjige „Poslednja dvorska straža“ Boriše Vukotića koju je priredio Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva Užice. Knjiga je publikovana uz podršku Grada Užica, a recenzenti su prof. dr Radojica Lazić i dr Marijana Mraović iz Vojnog arhiva.


U svečanoj sali stare škole zadužbine Ignjata Daničića u Drežniku okupili su se potomci Boriše Vukotića, Drežničani i gosti kojima je predstavljeno ovo memoarsko delo jedinstveno po načinu kazivanja i sadržini.
“Ova knjiga ne iziskuje pažnju samo lokalne čitalačke javnosti i istoriografije već ima širi karakter ne srpski, već jugoslovenski. Sve u ovoj knjizi je priča o tom jugoslovenskom prostoru i to što se dešavalo reflektovalo se kroz život jednog Drežničanina koji je to preneo u svoj rukopis. Ovom knjigom Boriša Vukotić podigao je sebi spomenik ne samo ovde u Drežniku” rekao je priređivač Željko Marković.


Ratko Trmčić, član Gradskog veća za obrazovanje, kulturu i sport pozdravio je prisutne u ime Grada ističući značaj održavanja ove promocije u seoskoj sredini.

“Moramo da čuvamo našu tradiciju i kulturu koja je stub države, da je negujemo za budućnost i mlađe generacije” rekao je Trmčić.


Na promociji pored recenzenata prisutnima su se obratili Nada Obradović, predsednica Udruženja „Mitropolit Josif Cvijović“, Miloš Tucović, predsednik Udruženja Užičana u Beogradu i Marko Vukotić, unuk Boriše Vukotića koji je ustupio ovaj rukopis Istorijskom arhivu Užice.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

СПРЕМИЋЕТЕ ИХ БРЗО, А ЈОШ БРЖЕ ПОЈЕСТИ: Пица мафини – Сјајна комбинација за све љубитеље сочних пита и теста

Временска прогноза за недељу – 26. мај

„Да нико не буде изостављен“

Таксисти ће морати да имају камеру у возилу ако се усвоји нови закон

Ужички ватрогасци спасили две жене и дете из аутомобила у бујици

У којим државама је неопходно путно осигурање?

Бесплатни очни прегледи – Еликсир 26.маја

Златиборски Еко Aграр добитник награде „Најбољи у Агробизнису“

Распуст у Србији – четири различита датума почетка летњег одмора за четири категорије ђака