Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Promocija knjige „Poslednja dvorska straža“ Boriše Vukotića u Drežniku

Udruženje „Mitropolit Josif Cvijović“ iz Drežnika, Istorijski arhiv Užice i porodica Vukotić iz Drežnika organizovali su u promociju knjige „Poslednja dvorska straža“ Boriše Vukotića koju je priredio Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva Užice. Knjiga je publikovana uz podršku Grada Užica, a recenzenti su prof. dr Radojica Lazić i dr Marijana Mraović iz Vojnog arhiva.


U svečanoj sali stare škole zadužbine Ignjata Daničića u Drežniku okupili su se potomci Boriše Vukotića, Drežničani i gosti kojima je predstavljeno ovo memoarsko delo jedinstveno po načinu kazivanja i sadržini.
“Ova knjiga ne iziskuje pažnju samo lokalne čitalačke javnosti i istoriografije već ima širi karakter ne srpski, već jugoslovenski. Sve u ovoj knjizi je priča o tom jugoslovenskom prostoru i to što se dešavalo reflektovalo se kroz život jednog Drežničanina koji je to preneo u svoj rukopis. Ovom knjigom Boriša Vukotić podigao je sebi spomenik ne samo ovde u Drežniku” rekao je priređivač Željko Marković.


Ratko Trmčić, član Gradskog veća za obrazovanje, kulturu i sport pozdravio je prisutne u ime Grada ističući značaj održavanja ove promocije u seoskoj sredini.

“Moramo da čuvamo našu tradiciju i kulturu koja je stub države, da je negujemo za budućnost i mlađe generacije” rekao je Trmčić.


Na promociji pored recenzenata prisutnima su se obratili Nada Obradović, predsednica Udruženja „Mitropolit Josif Cvijović“, Miloš Tucović, predsednik Udruženja Užičana u Beogradu i Marko Vukotić, unuk Boriše Vukotića koji je ustupio ovaj rukopis Istorijskom arhivu Užice.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Општина Чајетина обезбедила бесплатне очне прегледе за своје становнике

ОГЛАСНА ТАБЛА

29. септембра обележава се Светски дан срца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађанска читаоница „Либерграф“ изражава жаљење због усвајања Одлуке о заштити акумулације „Врутци“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Четворица настрадалих младића из Ужица никад неће бити заборављени: Осликава се мурал за Владимира, Уроша, Стефана и Николу и то на деоници на којој су изгубили животе (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локални механизми за развој женског предузетништва

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милија испричао како је пре 38 година устао из мртвих: Спремили му сахрану, купили црнину, чак и гроб обележили! А онда сам оживео

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа „Свињски отац“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа „Дугоња, Трбоња и Видоња“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Усвојен други ребаланс града Ужица и износи 4,52 милијарде динара

ОГЛАСНА ТАБЛА