Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Promocija knjige “Kapetanov (k)raj”

U okviru pratećeg progrma XXVI JPF u Narodnoj biblioteci Užice priređena je promocija knjige “Kapetanov (k)raj”, Aleksandra Lala Milosavljevića.

“Oduvek su književnost i pozorište bili međusobno isprepletani a tu vezu neodvojivo dopunjuju i biblioteke. Osim što delimo iste kulturne vrednosti, Narodna biblioteka Užice i užičko pozorište imaju poseban komšijski odnos. Upravo ovih dana dok traje Jugoslovenski pozorišni festival mi smo na zajedničkom zadatku. Veliko mi je zadovoljstvo što se deo pozorišta za vreme trajanja ovog velikog festivala preselio u biblioteku. Promocija knjige Kapetanov kraj Aleksandra Lala Milosavljevića, savršeno oslikava sinergiju ove dve ustanove. Upravo, Aleksandar Lale Milosavljević predstavlja simbol i biblioteke i pozorišta, istakla je u svom obraćanju prisutnima direktorka Narodne bibloteke Užice Dušica Murić.

Ona je podsetila da je Aleksandar Lale Milosavljević dobro poznat ne samo  užičkoj, već i široj kulturnoj javnosti kao dugogodišnji upravnik i dramaturg u Narodnom pozorištu u Užicu i urednik u izdavačkom centru „Kadinjača“. Poznat je po svojim knjigama kao što su “Pod đavoljom stenom grad”, “Stena na Pori”, “Kuća za junake”, “Ljubav u Užicu”, “Usud ratnika”, ali i  po priređivačkom radu, mnogobrojnim kritikama, esejima, dramatizacijama.

I ova knjiga, kako sam autor kaže ozbiljno je štivo, koje može prerasti u roman.

“Knjiga “Kapetanov (k)raj” bavi se našim izbeglicama u vreme drugog svetskog rata i njihovim sudbinama, a moguće je da će se pojavljivati još neke knjige iz perioda mog bavljenja dramom. Imalo bi se šta pisati, ali i pored silnih motiva koji me pokreću, snage sve manje ima. Ipak ne žalim se, jer imam pristojne godine”, kaže Milosavljević.

Petar Arbutina, književni kritičar ovo delo ocenio je kao knjigu satvorenu od književnosti za književnost.

“Ti citati koje na jedan vrlo vešt način autor ubacuje u svoju priču jesu ustvari jedna velika oda književnosti”, rekao je između ostalog Arbutina.

Aleksandar Lale Milosavljević je dobitnik više nagrada i priznanja: plakete “Orfej” za doprinos pozorišnoj umetnosti, tri zlatne plakete “Joakim Vujić”, zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije i prve nagrade “Dragojlo Dudić” za roman Kuća za junake, odlikovan je Ordenom rada sa srebrnim vencem, a nedavno je dobio i najviše gradsko priznanje Povelju grada Užica.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Одржива пољопривреда од кључног значаја за опстанак села

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ново радно време Потпећке пећине и Старог града

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бојан из Ужица је херој ковид епидемије: Очекивао запослење, добио шут карту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Истиче рок за достављање финансијских извештаја за 2022. годину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 7. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Немања Видић кандидат за Кућу славних Премијер лиге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зелено – леви фронт Ужице подржава протест радника ЈКП Биоктош

ОГЛАСНА ТАБЛА

Конкурс за доделу стипендија студентима из уметничких области са територије Републике Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сезона алергија – како може да помогне замрзнута коприва

ОГЛАСНА ТАБЛА