OGLASNA TABLA
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Promocija knjige “Kapetanov (k)raj”

U okviru pratećeg progrma XXVI JPF u Narodnoj biblioteci Užice priređena je promocija knjige “Kapetanov (k)raj”, Aleksandra Lala Milosavljevića.

“Oduvek su književnost i pozorište bili međusobno isprepletani a tu vezu neodvojivo dopunjuju i biblioteke. Osim što delimo iste kulturne vrednosti, Narodna biblioteka Užice i užičko pozorište imaju poseban komšijski odnos. Upravo ovih dana dok traje Jugoslovenski pozorišni festival mi smo na zajedničkom zadatku. Veliko mi je zadovoljstvo što se deo pozorišta za vreme trajanja ovog velikog festivala preselio u biblioteku. Promocija knjige Kapetanov kraj Aleksandra Lala Milosavljevića, savršeno oslikava sinergiju ove dve ustanove. Upravo, Aleksandar Lale Milosavljević predstavlja simbol i biblioteke i pozorišta, istakla je u svom obraćanju prisutnima direktorka Narodne bibloteke Užice Dušica Murić.

Ona je podsetila da je Aleksandar Lale Milosavljević dobro poznat ne samo  užičkoj, već i široj kulturnoj javnosti kao dugogodišnji upravnik i dramaturg u Narodnom pozorištu u Užicu i urednik u izdavačkom centru „Kadinjača“. Poznat je po svojim knjigama kao što su “Pod đavoljom stenom grad”, “Stena na Pori”, “Kuća za junake”, “Ljubav u Užicu”, “Usud ratnika”, ali i  po priređivačkom radu, mnogobrojnim kritikama, esejima, dramatizacijama.

I ova knjiga, kako sam autor kaže ozbiljno je štivo, koje može prerasti u roman.

“Knjiga “Kapetanov (k)raj” bavi se našim izbeglicama u vreme drugog svetskog rata i njihovim sudbinama, a moguće je da će se pojavljivati još neke knjige iz perioda mog bavljenja dramom. Imalo bi se šta pisati, ali i pored silnih motiva koji me pokreću, snage sve manje ima. Ipak ne žalim se, jer imam pristojne godine”, kaže Milosavljević.

Petar Arbutina, književni kritičar ovo delo ocenio je kao knjigu satvorenu od književnosti za književnost.

“Ti citati koje na jedan vrlo vešt način autor ubacuje u svoju priču jesu ustvari jedna velika oda književnosti”, rekao je između ostalog Arbutina.

Aleksandar Lale Milosavljević je dobitnik više nagrada i priznanja: plakete “Orfej” za doprinos pozorišnoj umetnosti, tri zlatne plakete “Joakim Vujić”, zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije i prve nagrade “Dragojlo Dudić” za roman Kuća za junake, odlikovan je Ordenom rada sa srebrnim vencem, a nedavno je dobio i najviše gradsko priznanje Povelju grada Užica.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Сок од зове против опаких болести: Ништа не кошта, а много вреди

Oglasna Tabla

Светски дан пчела – 20. мај

Oglasna Tabla

Вицешампиони округа: Школа из Костојевића бриљирала у Пријепољу

Oglasna Tabla

На месту одакле се види пола Србије, биће изграђен стаклени видиковац изнад саме литице

Oglasna Tabla

Голд гондола неће радити од од 9. маја до 20. јуна

Oglasna Tabla

Премијера представе “Месец (дана) на селу”

Oglasna Tabla

Градоначелница обишла радове на путним правцима и разговарала са мештанима Стапара

Oglasna Tabla

Временска прогноза за петак 20. мај

Oglasna Tabla

Отворене Спортске игре младих на Златибору

Oglasna Tabla