9.7 C
Uzice
октобар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

Projekcija filma: Easy Rider

Easy Rider
Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Režija: Dennis Hopper, Producent: Peter Fonda, Scenario: Peter Fonda, Dennis Hopper, Terry Southern
Uloge: Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson
Muzika: The Band, The Byrds, The Jimi Hendrix Experience, Roger McGuinn, Steppenwolf…
Fotografija: László Kovács
Montaža: Donn Cambern
Studio: Raybert Productions, Pando Company Inc.
Distribucija: Columbia Pictures
Datum premijere: 14. jul 1969
Trajanje: 95 min.
Zemlja: SAD
Jezik: engleski
Budžet 360.000 $
Bruto prihod 60 mil. $

Easy Rider (sh. Lagani jahač), na prostoru bivše Jugoslaviji poznatiji pod naslovom Goli u sedlu, je američki igrani film snimljen u režiji Dennisa Hoppera i premijerno prikazan 1969. godine, poznat po sadržaju zbog koga se često navodi kao vrhunac kontrakulture u američkoj kinematografiji, po stilu zbog koga se često navodi kao jedno od ključnih ostvarenja tzv. Novog Hollywooda, ali i jedno od najpopularnijih ostvarenja svog vremena koje je tokom decenija steklo kult status.

Po žanru predstavlja film ceste. Protagonisti, koje tumače Peter Fonda (koji je također producirao film) i Hopper su Wyatt i Billy, dvojica hipi-bajkera i sitnih dilera koji novcem od droge finansiraju svoj životni stil, odnosno nesputana putovanja motociklima po Americi. Radnja prikazuje kako tokom svojih putovanja sreću različite ljude, od blagonaklonih hipika u pustinjskoj komuni pa sve do zadrtih konzervativaca koji će svoje neprijateljstvo prema njihovom nekonformističkom načinu života iskazati sa tragičnim posledicama.

Prije nego što je započeo rad na filmu, Fonda je već bio stekao reputaciju svojevrsne kontrakulturne ikone u Hollywoodu, i to zahvaljujući glavnim ulogama u bajkerskom filmu Divlji anđeli i art-filmu The Trip gdje njegov lik konzumira LSD i doživljava psihodelična iskustva. Goli u sedlu su se naslanjali na te motive, ali uz ikonografiju modernog vesterna, oodnosno protagonista kao junaka nove, mlade i „kontrakulturne“ Amerike. U stilskom smislu su se Goli u sedlu naslanjali na montažne i druge tehnike francuskog Novog vala, ali i predstavljali svojevrstan odraz psihodelije. Muzičku podlogu za film su dali tada popularni rock bendovi kao što su The Band, The Byrds i Steppenwolf, čija će pjesma Born to Be Wild postati veliki hit.

Film je sniman sa relativno niskim budžetom, ali su financije predstavljale daleko manji problem na snimanju od međusobnih svađa Fonde, Hoppera i drugih članova ekipe, odnosno sklonosti da se konzumiraju marihuana, LSD i druge droge. Samo je snimanje dovršeno u prvoj polovici 1968. godine, ali je premijera odgađana prije svega zbog problema u montaži, odnosno nastojanja Hoppera da sačuva što veći dio materijala.

Na kraju se film prikazao na Kanskom festivalu, a nakon nekoliko mjeseci je počela redovna distribucija u SAD. Publika, prije svega ona mlađa, zdušno je prihvatila film te je postao treći najgledaniji film godine u Sjevernoj Americi. Hopper je stekao status velikog filmskog autora, ali je tu reputaciju brzo uništio katastrofalnim iskustvima sa svojim sljedećim projektom The Last Movie. Film je daleko više pomogao Jacku Nicholsonu, koji se pojavljuje u relativno maloj ulozi, ali je zato upravo zahvaljujući njoj postao legitimna filmska zvijezda. Goli u sedlu su, pak, svojim iznenađujućim uspjehom pokazali da se mladi sineasti u nezavisnoj produkciji daleko bolje snalaze u novim okolnostima od velikih studija, koji su u to vrijeme bili u velikoj financijskoj krizi, a Hopperov uspjeh je kod mnogih kritičara stvorio percepciju o režiserima kao pravim filmskim autorima, odnosno ključnim ličnostima Novog Hollywooda.

Godine 2012. je snimljen prednastavak filma pod naslovom Easy Rider: The Ride Back, koji pokazuje rane živote protagonista.
Ulaz je slobodan.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi Tesla: Mladi naučnik dobio 107 nagrada i priznanja, među njima i zlatna medalja na Olimpijadi iz oblasti zaštite životne sredine

Oglasna Tabla

Blagoja napala mečka kod Ivanjice, a onda mu je KRAVA spasila život na neverovatan način! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sedam medalja za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Medicinskim sestrama najviše: Evo kolike će biti plate u javnom sektoru posle povećanja

Oglasna Tabla

Ljubivoje Ršumović: U selu se rađaju ljudi, a u gradovima – kućni ljubimci

Oglasna Tabla

Negovanje zbratimljenih škola iz Slovenije i Čajetine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan jabuke: U Srbiji svaka peta „Ajdared“

Oglasna Tabla

Derbi u Užicu opravadao očekivanja pred 1500 gledalaca (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla