OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Projekat Sušačka vrela – 1. faza počinje na leto (VIDEO)

 

Projekat Sušička vrela, koji lokalna samouprava opštine Čajetina planira već nekoliko godina unazad, pokrenut je i trenutno se radi na dobijanju saglasnosti od vlasnika zemljišta na kojem je predviđena putanja za postavljanje magistralnog voda. Sušička vrela radiće se u dve faze, a sa prvom će se, kažu u JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina, početi na leto.

Plan da u što skorije vreme Ribničko jezero promeni namenu i od vodozahvata kojim se napajaju Čajetina i Zlatibor postane turistička lokacija, ubrzao je projekat izgradnje Sušičkih vrela. Ova izvorišta su izuzetno bogata vodom, kažu stručnjaci, pa se JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina već priprema da, prema projektu, krene u realizaciju prve faze koja podrazumeva radove od Sušičkih vrela do Žigalskog visa u Tripkovi, u dužini od oko 4 200 metara.

„Ovo je jedan veliki poduhvat. U budžetu Opštine je za ovu godinu planirano 80 miliona, a mislim da ćemo ta sredstva i premašiti. Dovođenjem ove vode rešićemo mnogo toga; dobićemo izuzetno kvalitetnu, dobru vodu, a biće dovoljno vode za Zlatibor, Čajetinu, Tripkovu, Šljivovicu, Branešce, Krivu Reku, Mačkat, Mušvete, Golovo… Činjenica je da leti mnoga od ovih sela nemaju dovoljno vode pa smo prinuđeni da im cisternama odvozimo vodu, a ni to ponekad nije dovoljno. Ovim bi se i potrošače Krive Reke i Mačkata koji su priključeni na užički vodovod prebacili na Sušička vrela“, objašnjava Miroslav Đokić, direktor JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina.

Sušica ima tri vrela, kaže Đokić. Izdašnost jednog je, prema merenjima, dve stotine sekundnih litara, drugog stotinu pedeset, a treći je ponornica koja je promenljivog kapaciteta. Količine vode koje izvori daju dovoljni su, kako kažu, za snabdevanje stanovnika Čajetine, Zlatibora i navedenih sela.Sušička vrela radiće se u dve faze, a sa prvom će se, kažu u JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina, početi na leto. U isto vreme se planira i izgradnja rezervoara u Vranjevini.

“ Računamo da sa rezervoarom Kamalj i Vranjevina čiji je kapacitet oko 2 000 metara kubnih, možemo da rešimo pitanja snabdevanja vodom, i ako dođe do određenih prekida (što ne bi trebalo) Zlatibor i okolina mogu da imaju i dva dana vode. Ova zemlja gde je planiran rezervoar, pošto je državna, proglašena je zemljište od javnog interesa. Opština je i za ovaj projekat izdvojila sredstva . U toku su određene procedure oko planiranih radova i dobijanja građevinske dozvole“.

Izgradnjom ovog rezervoara će stanovnici Zlatibora i okoline dobiti kvalitetniju vodu i sigurnije vodosnabdevanje, istakao je Miroslav Đokić.

Mirjana Ranković Luković

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Počelo prolećno čišćenje grada

Oglasna Tabla

Podaci RZS: Gotovo duplo više umrlih nego rođenih u januaru

Oglasna Tabla

Na Zlatiboru niču brvnare koje izranjaju iz zemlje i upijaju prirodu

Oglasna Tabla

U bolnicama Zlatiborskog okruga hospitalizovana 322 covid pacijenta

Oglasna Tabla

Navršio devedesetu, a i dalje vodi poslovne knjige

Oglasna Tabla

Prva trka zlatiborskih smučara na Svetskom prvenstvu

Oglasna Tabla

Nema zahteva za onlajn nastavu

Oglasna Tabla

Dobra vest za učenike: Danas isplata rata kredita i stipendija

Oglasna Tabla

Tajna skrivena u pesmi “Ne lomite mi bagrenje”: Svi misle da je o Kosovu, ali njeno značenje je dublje

Oglasna Tabla