Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Projekat školske odeće, dugo najavljivan, propao zbog nedostatka novca

Projekat školske odeće, dugo najavljivan, propao zbog nedostatka novca…
Ideja o uvođenju đačkih uniformi u osnovne škole uvek je imala svoje zagovornike i protivnike. Dok jedni tvrde da bi nošenje odela u školama sprečilo diskriminaciju među učenicima, drugi smatraju da je to zastarela ideja.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uvođenje uniformi prepustilo je školama, a nedostatak novca je glavni razlog zbog kojeg učenici i dalje nisu uniformisani.
Kako bi se utvrdilo da li su roditelji saglasni sa uvođenjem uniforma resorno ministarstvo je početkom školske godine u osmoletkama sprovelo anketu.
– Ona je pokazala da roditelji i učenici nisu prihvatili ideju, najviše iz finansijskih razloga – objašnjavaju, za “Novosti”, iz nadležnog Ministarstva. – Problem nastaje jer škole nisu u mogućnosti da obezbede donatore koji bi finansirali uniforme.
Iz Ministarstva poručuju da se i dalje zalažu za ideju uvođenja uniformi, za čiji dizajn bi se opredelili sami učenici.
– Ova inicijativa je pokrenuta sa ciljem reafirmacije vaspitne uloge škole i razvoja osećaja pripadnosti. U pojednim slučajevima škole su obaveštavale ministarstvo o tome da će istrajati u ostvarivanju ove ideje – poručuju iz ovog resora. – Smatramo da će novoformirani opštinski saveti roditelja sa više energije i inicijative podržati ideju, kao i da će se na lokalnom nivou obezbediti potrebna sredstva za uvođenje uniformi u škole koje su za to zainteresovane.
Ipak, osnovne ali i srednje škole, koje niko ne spominje, nisu u obavezi da uvedu uniforme, jer ne postoji precizno definisan zakon koji bi regulisao ovu oblast.
OŠ “Dr Jovan Cvijić” u Smederevu prva je u Srbiji uvela uniforme, još pre 13 godina, i jedina je u kojoj je njeno nošenje obavezno.
– Uniforme redovno nose osnovci u svim razredima, a za nenošenje preti četvorka iz vladanja – kaže Lidija Petrovski, pomoćnik direktora OŠ “Dr Jovan Cvijić”. – Modele i amblem škole koji krasi uniforme kreirali su učenici na časovima likovnog.
Jedino u OŠ “Dr Jovan Cvijić” u Smederevu kecelje obavezne
Jedna od retkih škola u Beogradu koja ima uniforme je OŠ “Nikola Tesla” u naselju Vinča. Brendirane uniforme sa potpisom dizajnerke Dragane Ognjenović pre dve godine obukli su i tadašnji prvaci iz OŠ “Sveti Sava” iz Vrčina.
– Uniforme koje su tada kreirane obezbeđene su uz pomoć Ministarstva i učenici ih i dalje nose – ističe Dobrica Sinćelić, direktor OŠ “Sveti Sava”. – Pravilo u našoj školi je da uniforme nose učenici do četvrtog razreda, a projekat smo pokrenuli pre pet godina. Početkom ove školske godine uniforme za prvake su platili roditelji, ali naš kolektiv od ideje nošenja uniforma neće odustati i trudićemo se da uskoro i stariji učenici dobiju školsko odelo.

MAJICE SA LOGOM
Predlog u pojedinim školama je bio i da deca nose majice sa logom škole koje bi predstavljale uniforme. Međutim, od toga se odustalo. Osnovci iz OŠ “Aleksa Šantić” kao uniformu oblače kecelje, plave dečaci a roze devojčice. U septembru ih zadužuju, a u junu vraćaju.
Međutim, dok se ne nađe potreban novac kako bi se svi učenici uniformisali u školu će dolaziti ko kako želi, jer ne postoji jedinstveni dokument o pravilima oblačenja. Tačnije, kodeks odevanja u osmoletkama nije regulisan na nivou države, već aktom svake škole. Ono što se zabranjuje su mini-suknje, duboki dekoltei, goli stomaci i kratke bermude.

ČIPOVI
ŠKOLE u Kini promivišu “pametne” uniforme sa čipovima, za lakše praćenje prisustva nastavi i kretanja učenika. Ukoliko učenici nose uniforme, nadležni u školi primaju zabeleženo tačno vreme njihovog ulaska i izlaska iz škole i automatski šalju te podatke roditeljima i nastavnicima.
Jelena Dinčić
Izvor: Novosti

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

На репертоару биоскопа КЦ Златибор нови филмови

ОГЛАСНА ТАБЛА

Затресло се тло и у Србији: У току ноћи регистрован земљотрес у Бајиној Башти

ОГЛАСНА ТАБЛА