ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Пројекат “E-CROSSPASS”: Реализована студијска посета „ Стазе водећих квалитета – најбоље у Европи” (LQT)

Туристичка организација Ужица, као водећи партнер на пројекту “Јачање пешачког коридора у
прекограничној области Србије и Босне и Херцеговине – E-CrossPass“ који финансира Европска унија кроз ИПА програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020. у оквиру реализације пројектних активности, организовала је петодневну студијску посету Мађарској, Чешкој И Аустрији. Петнаест учесника посетило је руту најбоље праксе у Европској унији сертификованој по високим стандардима које поставља Европска асоцијација Рамблерс а које ће бити, као пројектна активност, успостављење на територији у прекограничној области Србије и Босне и Херцеговине у дужини од 580 км.
Студијско путовање се организовало за релевантне представнике локалних самоуправа, регионалне развојне агенције, туристичких организација, представнике значајних привредних субјеката из области туризма као И из заштите животне средине из обе земље. Циљ посете било је унапређење знања из области туризма на отвореном односно стицање нових искустава у начинима стварања баланса између еколошких, економских и социо-културних аспеката развоја туризма на европским стазама високог квалитета а све у циљу успостављања дугорочне одрживости, високог нивоа задовољства туриста и смислености доживљаја.

На студијском путовању, чланови пројектног тима са партнерима посетили су једну од најбољих европских стаза LQT-BE „Стаза долином Лужнице” – области Тоулава. У пратњи управљача пешачких стаза, реализован је целодневни програм пешачења овом стазом, у дужини од 10 км. Сертификат „ Леадинг Quality Траилс – Best of Еurope” обухвата сложеност различитих пејзажа, инфраструктуре и карактера руте без нарушавања животне средине, чини атрактивност рута мерљивом и гарантује квалитетно искуство пешачења. Приликом посете области Тоулава група је обишла Музеј чоколаде, подземне тунеле, упознала се са историјом регије, локалном гастрономијом, домаћом радиношћу… и на терену се приближила самом концепту LQT-BE: оптимално коришћење ресурса животне средине у сврху развоја туризма уз велико поштовање социо-културне аутентичности заједница домаћина, културног наслеђа и традиционалних вредности. Студијска посета је обухватила и кратку посету делу Е4 европског пешачког пута у Мађарској, секција деонице Националне плаве стазе, као И кратку посету делу Е8 европског пешачког пута на северозападу Аустрије.
О Пројекту “Јачање пешачког коридора у прекограничној области Србије и Босне и Херцеговине – Е CrossPass“ Циљ пројекта “E-CrossPass” је допринос одрживом развоју локалних заједница, оживљавање и унапређење туризма на отвореном у прекограничном подручју између Тузланског кантона и региона Западне Србије.
Реализацијом пројекта биће успостављене заједничке стазе за пешачење укупне дужине од 580 км које ће бити део европског пешачког пута Е7 – трасиране, обележене и опремљене у складу са стандардима дугих стаза. Након обележавања И опремања 330 км стаза на траси ће бити постављено 10 одморишта у заштићеним подруцјима југозападне Србије. Радиће се и на усавршавању и едукацији расположивих људских ресурса. Један од кључних циљева пројекта је промовисање туризма на отвореном у прекограничном подручју, са посебним нагласком на рурална и заштићена подручја, локалну културу и аутентичност а све у циљу успостављања одрживог туризма.
Партнерске организације које поред ТО Ужица, раде на имплементацији пројектних активности су: Планинарски савез Србије, Планинарско друштво „Коњух“ из Тузле и Министарство просторног уређења и заштите околице Тузланског кантона.
Пројекат кофинасира Европска унија
ТО Ужице и E-CrossPass
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА