Огласна табла
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Произвођачи цигарета ће морати да сносе трошкове за чишћење улица од опушака

Према новим еколошким прописима у Шпанији и Ирској, произвођачи цигатера ће бити приморани да плаћају део трошкова потребних за уклањање милиона опушака које пушачи годишње баце по улицама.

У јуну, Светска здравствена организација објавила је свеобухватан извештај у којем су наведени деструктивни ефекти дуванске индустрије на планету. Сваке године производња цигарета кошта свет око 600 милиона стабала, 200.000 хектара земље и 84 милиона тона угљен-диоксида испуштеног у атмосферу.

Цигарете садрже 7.000 хемикалија које су научници означили као токсичне за нашу околину.

У време објављивања Извештаја, откривено је да око 4,5 трилиона филтера годишње загађује наше океане, плаже, реке, улице, паркове и земљиште, уз малу или никакву одговорност компанија одговорних за њихову производњу.

Захваљујући новим законима у Шпанији и Ирској (који ће се највероватније на крају проширити на читав континент) настоји се да се ограничи растући еколошки утицај дувана пре него што измакне контроли.

Нови пропис, учиниће индустрију дувана првенствено одговорном за чишћење смећа који ствара, у складу са директивом Европске уније која настоји и да искорени пластику за једнократну употребу. Тренутно су порески обвезници ти који сносе рачун за ове радње.

Произвођачи ће додатно бити одговорни за едукацију јавности да се овај штетни отпад не одлаже на отвореном простору, с обзиром на то да је сваком опушку потребна скоро деценија да се разгради.

Без обзира на то, претпоставља се да ће прописи пружити још један подстицај потрошачима цигарета да напусте ту лошу навику.

Берни Кили, виши званичник за животну средину у области управљања материјалима циркуларне економије каже: „Ово приморава компаније да преиспитају шта стављају на тржиште и колико то реално кошта. Ако морају да плате чишћење смећа, ако морају да плате за рециклажу, јасно је да ће трошкови онога што стављају на тржиште – сносити сами, у сваком смислу.“

„Смањење употребе дувана и позивање индустрије на одговорност је корист за здравље и планету“, закључују заговорници новог закона.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас су Часне вериге Светог апостола Петра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА