13.8 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Proizvodi „Impol Sevala” za „mercedes” i Be-Em-Ve

Kažu da je aluminijum metal budućnosti, a valjaonica ovog metala „Impol Seval” iz Sevojna, već godinama je veliki izvoznik na tržište EU i fabrika evropskog nivoa, koja investira u dalju modernizaciju proizvodnje.

Ovde je juče, na dan preduzeća, puštena u rad nova savremena proizvodna linija za premotavanje aluminijumskih traka, što je samo jedan u nizu investicionih poduhvata. Fabrika u Sevojnu povećala je obim proizvodnje čak pet puta od privatizacije izvršene 2002. godine kada je postala deo uspešnog sistema „Impola” iz Slovenske Bistrice.

Sada, prema rečima Andreja Kolmaniča koji je član kolegijuma uprave „Impola”, modernizovani „Impol Seval” predstavlja ravnopravnog člana ove grupe, koji ostvaruje petinu ukupne proizvodnje ovog slovenačkog sistema.

– Grupa „Impol” čini proizvodnju od 250.000 tona godišnje, od čega 95 odsto ide u izvoz, na tržište EU i Amerike. Veoma smo prisutni u automobilskoj industriji koja stalno raste. „Dajmler” je naš direktan kupac, BMV je jedan od naših velikih kupaca, kao i drugi veliki proizvođači automobila i motocikala. Naravno, i ova fabrika radi za te kupce – izjavio je juče u Sevojnu Kolmanič, predstavnik „Impol” grupe koja je u prošloj godini bila peti izvoznik u Sloveniji.

Kako je naveo Vlado Leskovar iz uprave „Impola”, kad su preuzeli ovu valjaonicu u Sevojnu ona je imala minus od 11 miliona dolara. Sada je to jedna od najboljih fabrika koja se finansira svojim kapitalom. Do sada je, prema predstavljenim podacima, u modernizaciju opreme i proizvodnje sevojničke fabrike uloženo oko 96 miliona evra.

Generalni direktor „Impol Sevala” Ninko Tešić brojevima je ilustrovao proizvodni napredak ove fabrike: poslovna 2017. sa proizvodnjom od 62.615 tona (od čega 45.207 tona hladno valjanih proizvoda) bila je jedna od uspešnijih u poslovanju. Ostvarena dobit iznosila je oko 6,3 miliona evra, od čega je akcionarima isplaćena dividenda od 325.000 evra dok je ostalo uloženo u otpočinjanje novog investicionog ciklusa, vrednog oko 60 miliona evra. Ostvaruje se godišnji izvoz od 100 miliona evra, po čemu je među najvećim izvoznicima u Srbiji, a najviše izvozi u Nemačku, Rusiju, Italiju. Broj zaposlenih je 653, njihova prosečna zarada je oko 75.000 dinara (bez zarada menadžmenta), s tim što se očekuje da će im na kraju godine biti isplaćena i 13. plata.

Na naše pitanje upućeno direktoru Tešiću kako objašnjava ovakav uspeh fabrike, nesvakidašnji za srpske prilike, on je odgovorio: – Imali smo dobru privatizaciju i za većinskog vlasnika dobili ljude iz naše branše, a ne nekog trgovca ili finansijera. Oni su nas „izbacili na površinu”, pa smo danas moderna evropska valjaonica.

Izvor:politika.rs/Branko Pejović/naslovna fotogrfija: S. Jovičić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dejan Petrović sa svojim Big bendom napravio haos u Centru „Sava“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prodata „Budimka“

Oglasna Tabla

Danas je Svetski dan deteta

Oglasna Tabla

Donacijom grada Harbina Užice dobilo sportsko-rekreativni centar na Pori (FOTO)

Oglasna Tabla

Nagradni konkurs u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Izložba radova 24. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

Oglasna Tabla

Pokrenuta peticija „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga“

Oglasna Tabla

Od danas hladnije, uz padavine

Oglasna Tabla

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla