Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Програм ПРО представљен у Ужицу

Програм „ПРО – Локално управљање за људе и природу“ представио је 22. марта 2023. године у Ужицу планиране активности које ће уз подршку Владе Швајцарске у вредности од 9 милиона евра бити спроведене у периоду од 2023. до 2026. године. 

Програм ПРО ће допринети побољшању квалитета живота грађана и грађанки кроз унапређење локалног управљања, социјалне укључености и заштите животне средине у 99 градова и општина из Шумадије, западне, источне и јужне Србије које могу да конкуришу за подршку програма.

„Задовољство грађана радом локалне самоуправе, квалитетније услуге социјалне заштите, бољи систем заштите животне средине на локалном нивоу, неки су од циљева којима ће допринети програм ПРО”, истакао је виши службеник за добро управљање на програму ПРО Драган Младеновић.

Драган Младеновић, виши службеник за добро управљање на програму ПРО

Конкретне активности ће, између осталог, укључивати тренинге за запослене у локалним самоуправама, обуке за доносиоце одлука на локалном нивоу, подршку унапређењу пружања јавних услуга, еУслуга и отворених података, као и побољшању услуга социјалне заштите, здравства и образовања и локалног управљања животном средином.

„Препоручио бих свима да похађају обуке које ће спроводити програм ПРО јер значајан део онога што сам научио на тренинзима за примену принципа доброг управљања применио сам приликом израде Плана развоја града Ужица, што је кровни документ за рад сваке локалне самоуправе”, навео је председник Скупштине града Ужица Бранислав Митровић.

Директни корисници подршке програма ПРО биће локалне самоуправе, центри за социјални рад и друге локалне институције, као и организације цивилног друштва и грађани и грађанке Србије, нарочито рањиве групе. Поред техничке подршке и активности изградње капацитета, програм ће обезбедити и бесповратна средства за пројекте локалних самоуправа и организација цивилног друштва, посебно у циљу бољег одговора на потребе рањивих група.

Наташа Ивановић, службеница за социјално укључивање на програму ПРО

„Намера и националних парнера је да се пружи снажна подршка активностима које треба да омогуће да услуге социјалне заштите стигну онима којима су најпотребније, са фокусом на Роме, особе са инвалидитетом, децу до 15 година, младе и лица старија од 65 година, а посебно неформалне сакупљаче секундарних сировина”, навела је службеница за социјално укључивање на програму ПРО Наташа Ивановић.

Кључни партнери програма на националном нивоу су Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство заштите животне средине.

Регионалном представљању које је организовано за Златиборски округ присуствовали су представници и представнице локалних самоуправа и центара за социјални рад из Ариља, Бајине Баште, Косјерића, Нове Вароши, Пожеге, Пријепоља, Сјенице и Ужица.

Програм „ПРО – Локално управљање за људе и природу“ подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Дечијим фондом Уједињених нација (УНИЦЕФ), Популационим фондом Уједињених нација (УНФПА) и Програмом Уједињених нација за животну средину (УНЕП).

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Никитовић: Сва расположива механизација на терену, приоритет оспособљавање путних праваца до болесних

Затрашујући призор након удара грома код Ивањице- Пет мртвих оваца лежале су једна преко друге (ВИДЕО)

Карате: Задовољавајућ наступ Ање Милосављевић на првенству Балкана

Успеси ђака ОШ „Димитрије Туцовић“ на републичким такмичењима (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Крвна група открива којим све болестима је ваш организам склон

Четири ствари о новцу које ваша деца требају да науче што пре

Ново поскупљење! Више цене цигарета од 1. Јула: Пушачи ће паклу плаћати и до 610 динара

Изложба „Васко Попа-Далеко у нама“

Промоција књиге „Само се срећа рачуна“