OГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Program manifestacija Muzeja „Staro selo“ (VIDEO)

Muzej na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno je od početka godine do danas ostvario oko 8 000 individualnih poseta. Imajući u vidu težak period koji je trenutno ostao iza nas i nemogućnost primanja grupnih poseta i ekskurzija, ova brojka je više nego zadovoljavajuća, kažu nadležni Muzeja. Program koji će se realizovati u narednom periodu bez sumnje će ovu brojku mnogostruko uvećati.

Lepa dešavanja za Muzej „Staro selo“ u Sirogojnu krenula su nakon popuštanja zdravstvenih epidemioloških mera. Nekako u to vreme ovu ustanovu posetio je i prvi teniser sveta, Novak Đoković, učinivši im svojom posetom čast i zadovoljstvo.

“ Njegova poseta bila je nenajavljena, slučajna.. U stvari, kod njega verovatno nije; on je imao nameru da dođe ovde, ali to je bilo bez najave. Jedna takva svetska zvezda, jedan takav as!…Naravno da je njegova poseta izazvala ogromnu medijsku pažnju kao i pažnju posetilaca . Imam utisak da nam je on bio reklama nad reklamama. Ako jedan tako svetski poznat čovek nameri da dođe u ovakav muzej, to znači da ga vredi obići. Tako ostaje u svesti naroda, oni se vode tim utiscima„, kaže Svetlana Ćaldović, direktorka Muzeja.

Ostavljajući iza sebe godinu u kojoj su morali da odustanu od mnoštva dešavanja, u Muzeju su se potrudili da u ovoj godini nadoknade propušteno i svojim gostima i posetiocima priušte i neka nova dešavanja pored onih na koje su već navikli, kao što je rekonstrukcija ivanjdanskih i petrovdanskih običaja gde će oživeti muzejska domaćinstva kroz stare običaje. Uslediće Slava muzeja koja će biti obeležena na poseban način.

„Slava će biti u znaku promocije monografije o Dobrili Smiljanić. Dobrila Smiljanić jednako Sirogojno; nemam šta drugo da kažem. Prošle godine smo to na žalost morali da odložimo, ali ove godine će se održati. Zatim sledi Vašar starih zanata. To je naša ustaljena manifestacija, veoma popularna i važna, pogotovu kada je u pitanju nematerijalno kulturno nasleđe. Prošle godine se zlakuska keramika našla na reprezentativnoj UNESKO-voj listi što je velika stvar i veliki događaj za zlatiborski i užički kraj. U ime toga pripremili smo nekoliko redionica.“

Na pet radionica koje će se održavati tokom jula majstori zanata će pokazivati svoje veštine izrađivanja keramičkih posuda zainteresovanim posetiocima . U avgustu će se održati po običaju i Vašar starih zanata, a 1. i 2. avgusta realizovaće se i +381 Svetski muzički festival .

„U okviru toga održaće se nekoliko pevačkih radionica sa grupom „Bistrik“, zatim koncert Biljane Krstić i „Bistrika“ , kao i koncert Omladinskog orkestra RTS-a koji su njihovi gosti“, objašnjava direktorka.

Ove godine tradicionalni festival „Svet muzike“ obeležava svoju desetu godinu postojanja. Tim povodom će 25. avgusta biti otvorena izložba fotografija i audio-vizuelnog materijala koje su nastajale na ovim festivalima. Od 4. do 9. septembra biće realizovana i izložba radova nastalih na Dečjoj međunarodnoj radionici „Jagart“ koju vodi Aleksandar Todorović. O svemu ovome zainteresovani se mogu bliže obavestiti na portalu Muzeja „Staro selo“.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сунчан и топао летњи дан у Србији: Највиша дневна температура 35 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због кријумчарења наркотика у Пријепољу ухапшен пар из Подгорице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мушкарац теже повређен након пада са мотора у Бродареву

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Браниславом Митровићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

РЕКОРД У УЖИЦУ! 3.200 људи на Слободи, само за 50 људи мање него ли у читавом колу Суперлиге!

ОГЛАСНА ТАБЛА