ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Програм емоционалне подршке трудницама у Ужицу

Ужице – Доктори и патронажне сестре, представници Роса школа родитељства из 20 градова и општина, међу којима је и Дом здравља Ужице, имали су прилику да похађају континуирану медицинску едукацију, која је имала за циљ да их оснажи у раду са трудницама, посебно онима које се суочавају са одређеним емоционалним изазовима који су настале као резултат другог стања.

Осим едукације, развијен је и посебан програм који треба додатно да едукује, како тимове Роса школе родитељства, тако и будуће маме које буду похађале ове школе. Нема сумње да је важност правовременог откривања емоционалних и психолошких изазова током трудноће и након порођаја кључна за добробит породиље, њеног детета, али и читаве породице. Управо због тога, овај програм ће пружити будућим мамама алате и информације како да препознају симптоме и како и где да траже помоћ уколико им је потребна.

„Истраживања показују да чак до 80% жена пролази кроз пост-порођајну тугу или „бабy блуес“ суочавајући се са симптомима попут плачљивости, туге, раздражљивости и анксиозности. Симптоми се најчешће јављају између трећег и петог дана након порођаја и трају најдуже две недеље. Сва ова стања су нормална, дешавају се често, као последица хормоналних промена и пролазе сама од себе. Са друге стране, депресија се врло често јавља у трећем триместру трудноће, као и две недеље након порођаја и карактерише је осећај туге, немоћи, летаргије и плачљивости који дуже траје, неколико недеља па и месеци.“ – истакао је др Оливер Видојевић, психијатар Института за ментално здравље, који је уједно био и један од предавача на континуираној медицинској едукацији.

Такође, Роса је у партнерству са др Видојевићем, креирала брошуру за емоционалну и психолошку подршку будућих мама, али и очева, након доласка новог члана у породицу. Ова брошура није само информативна, већ пружа корисне смернице како би сви чланови породице заједно олакшали транзицију у ову посебну, али често изазовну фазу живота. Брошура ће бити дистрибуирана, уз помоћ службе поливалентне патронаже, свим породицама широм Србије које су постале богатије за новог члана.

Пружање подршке како трудницама тако и будућим мајкама и њиховим породицама, не само да доприноси физичком и емоционалном здрављу мајки, већ и ствара боље услове за срећнији почетак породичног живота.

Горе поменуте активности су реализоване у оквиру Росиног пројекта подршке патронажним службама широм Србије и раном родитељству, а уз подршку Министарства здравља Републике Србије.

Извор: ГЗС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Пореска управа објавила календар пореских обавеза фирми за март

У недељу бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља Чајетина

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)

Данас прелиминарна ранг-листа пензионера за рехабилитацију о трошку Фонда ПИО

Пријепоље погодила два земљотреса

Нове цене горива

У ужичком породилишту рођено шест беба

Бесплатни превентивни прегледи у недељу 3. марта

Група грађана „Слога“ излази самостално на предстојеће локалне изборе у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА