Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Proglašeni pobednici na konkursu za najbolji trejler „Vidi šta čitam“ Narodne bibliteke Užice

Proglašenjem pobednika za najbolji trejler kojim su mladi od 15 do 30 godina imali zadatak da u ovoj video  predstave i preporuče za čitanje odabarnu knjigu završeno je takmičenje ovogodišnjeg konkursa koji je organizovala Narodna biblioteka Užice. „Vidi šta čitam“ – bio je naziv konkursa koji je bio otvoren od 12. avgusta, na Međunarodni dan mladih, zatvoren 26. novembra, a proglašenje pobednika je usledilo 18. decembra. Na konkurs je prispelo 14 radova iz različitih krajeva Srbije, a žiri je kao najbolji proglasio rad učenice Tehničke škole iz Negotina, Tijane Janković, koja je uz saradnju sa mentorkom, školskim bibliotekarom Vesnom Perić, trejlerom preporučila knjigu „Stakleno zvono“ Silvije Plat. Druga nagrada pipala je trejleru za knjigu „Stari grad“ Marka Popovića, a uradile su ga Ivana Bogojević i Nada Mićić iz Tehničke škole „Radoje Ljubičić“. Trejler za knjigu „Zašto smo otišli“ Gordana Petković Laković, koji su uradile: Tanja Ljubičić, Danijela Pantović, Milena Čantrak i Đurđina Ćurčić iz Užica dobio je treću nagradu. Pohvalu za vizuelni izraz dobio je tim u sastavu: Žarka Kneževića,  Vasilije Drobnjaković, Bogdan Dimitirjević i Uroš Bacetić koji su predstavili knjigu „Rani jadi“ Danila Kiša.

Pored odluka žirija, dodeljena je i nagrada pubilike, odnosno Specijalna nagrada, na osnovu najvećeg broja sviđanja na YouTube kanalu konkursa  „Vidi šta čitam“ u toku trajanja Play liste, i osvojio ju je trejler „Svi moji putevi vode ka Srbiji“ knjige Arno Gujona koji su uradili učenici Medicinske škole Užice.

Žiri konkursa za izbor najboljeg trejlera činili su: mr Nemanja Ranković, umetnički direktor Narodnog pozorišta Užice, Milunka Nikolić, od. urednik portala Pasaž i Dragoslava Rodaljević, bibliotekar savetnik, Narodna biblioteka Užice.

Pored obrazloženja za dodeljene nagrade, žiri je istako da je ovaj konkurs dragocen iz ugla savremenog društva u kome se, u javnosti, govori o tome da mladi ne posvećuju dovoljno važnosti knjizi i čitanju, što je demantovao broj prispelih radova koji su obradili različite književne. Inovativna ideja konkursa je takođe bila predmet pohvale budući da  predstavlja odličan spoj komunikacije sa generacijom koja u priličnoj meri koristi video formu kao način izražavanja, od korišćenja društvenih mreža pa do načina na koji provode svoje vreme, sa knjigom koja, pokazalo se, još uvek ima važno mesto. Radovi učesnika konkursa su pokazali, kako je žiri istakao, kreativnost mladih ljudi, više nego dobro korišćenje potenicijala opreme koja im je bila na raspolaganju za jednostavnu produkciju, a za posebnu pohvalu bio je trud svih učesnika koji su izdvojili više nego potrebno vreme  iz svakodnevnih obaveza da realizuju trejlere. Zaključak koji je žiri naglasio jeste da, na osnovu uvida u radove, našem obrazovnom sistemu nedostaje upućivanje u jako bitne elemente medijske pismenosti, s obzirom da živimo u vremenu medija i kanala komuniciranja koji preko zahtevaju jedan viši stepen obrazovanja mladih u ovom domenu.

U nastavku teksta donosimo obrazloženje žirija za dodeljene nagrade, pojedinačno:

Prvu nagradu, jednoglasno , žiri je dodelio trejleru za knjigu Stekleno zvono, Silvije Plat, autora Tijane Janković, učenide Tehničke škole Negotin,  pod mentorstvom školskog bibliotekara,  Vesne Perić.

Obrazloženje: Rad je odgovorio na postavljeni zadatak koristeći pogodnosti vizuelnoga načina komuniciranja na, naizgled jednostavan  način,  iza koga se krije kompleksna animatorska produkcija uz korišćenje arhivskih snimaka koji su aktuelizovani titlovima . Trejler načinjan u ovakvoj produkcijskoj realizaciji u sasvim dovoljnoj meri prezentuje sadržaj kanjige, istovremeno , intrigantnim nagoveštajima preostalog dela radnje romana, pobuđuje želju gledaoca za čitanjem.

Druga nagrada, takođe jednoglasno, pripala je  trejleru za knjigu „Stari grad“ Marka Popovića, autora Ivane Bogojević i Nade Mićić iz Tehničke škole „Radoje Ljubičić“.

Obrazloženje: Trejler koji počinje dokumenarnim prikazom iz vremena sadašnjeg sa mesta na koje se odnosi radnja dela, uz korišćenje arhivske građe, i svedeni narativ koji ukazuje na bitne elemente sadržaja kojima se knjiga bavi, zaokružen ponovnim vraćanjem na mesto odakle je i počeo, na pravi način uvodi čitaoca u mešavinu sadašnjeg trenutka ( nas koji treba da uzmemo knjigu) i prošlosti ( arhivske građe  koju ćemo, iz ugla pisca, upoznati čitajući delo).

Treća nagrada, jednoglasno dodeljuje se trejleru za knjigu  Zašto smo otišli, Gordane Petković Laković, autora Tanje Ljubičić, Danijele Pantović , Milene Čantrak i Đurđine Ćurčić

Obrazloženje:  Pomalo deprimirajuće po nas da mladi čitaju literaturu koja se bavi bolnom činjenicom sadrašnjeg trenutka: odlaskom iz zemlje, utešiloje saznanje da je u pitanju generacija koja se njom bavi dovoljno zrela i smosvesna za  razmatranje i aktuelnih društvenih problema. Trejler koja je ova grupa naparavila, u ambijentu biblioteke koja, po svojoj suštini, čuva bogatstvo  svih dosadašnjih generacija koje su ovo društvo oblikovale, na zadovoljavajući način: uz narativ koji ukazuje na suštinu dela, kao i biografiju autorka kojom se potkrepljuje tema, na pravi način prezentuje sve bitne elemente koji bi jednog čitaoca mogli podstaći da ovu knjigu uzme u ruke i na osnovu nje formira svoj lični stav i preme delu, i prema problemu kojim se isto bavi.

U radovima koji su pristigli očitava se i različitost književnih formi,  ali žanrova u istim, što nas posebno raduje, jer  pokazuje širok spektar interesovanja mladih ljudi, a uloženi trud u izradu trejlera kaže da uz knjige, mladi ljudi mogu  jednako uspešno s picima, potpisati autorstvo dela koja su produkt ovog,  našeg, tehnološkog doba. Posebnom pohvalom žiri nagrađuje autora trejlera Rani jadi , Žarka Kneževića , s timom: Vasilije Drobnjaković, Bogdan Dimitrijević, Uroš Bacetić, koji je  kroz filmski pristup koji sugeriše na intimnost koju je Kiš,  kroz svoje delo podelio sa čitaocima, koristeći tehničke, dramske, kostimografske  i scengrafske elemente, sugerisao bitne elementa i dele i biografije pisca.

Izvor:pasaz.rs/Milunka Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ere počele sa selektovanjem otpada (VIDEO)

Oglasna Tabla

Oglasio se SZO povodom glasina da beli luk pomaže protiv koronavirusa

Oglasna Tabla

Sportski klubovi se privikavaju na novi način finansiranja

Oglasna Tabla

Požari u Priboju

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih u javnom sektoru za procenu vrednosti javne imovine

Oglasna Tabla

Aleksandar (10) nema ni struju, ni vodu, uči pod svećom, kupa se u zarđalom loncu, a na sve to još i kaže „nemam pravo da se žalim“

Oglasna Tabla

Užice konsolidovalo svoj budžet: Vreme je za preobražaj užičkog centra i Starog grada

Oglasna Tabla

Beogradski fond za političku izuzetnost i Užice u projektu za razvoj grada

Oglasna Tabla

Danas vedro, sunčano i prijatno vreme, do 16 stepeni

Oglasna Tabla