11.5 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Progam posvećen stogodišnjici proboja Solunskog fronta ispred Bele crkve u Karanu

Tradicionalno obeležavanje Velike Gospojine ispred Bele crkve u Karanu, 28. avgusta, u organizaciji udruženja „Župa Lužnica“ ove godine biće posvećeno sećanju na  stogodišnjicu od probijanja Solunskog fronta. Programom  posvećenom negovanju kolektivnog pamćenja na istorijske trenutke Srbije koje govore o sprskoj vojci u Prvom svetskom ratu i ovoj značajnoj godišnjici, kroz koji će se današnje generacije upoznati i sa znamenitim Užičanom iz Lužničke doline Simom Popovićem ujedno će se  predstaviti i knjiga „Memoari Sima S. Popovića“ koju je izdao Istorijski arhiv iz Užica.

Ove godine Velika Gospojina ispred  Bele crkve karanske, jednog od nastarijih spomenika kulture užičkog kraja,  biće duhom uzdignuta uz odabrani repertoar Crkveno varoškog hora „Sveti Sava“ iz Lučana,  a Istorijski arhiv iz Užica prirediće i prigodnu izložbu.

Predsednik udruženja Župa Lužnica, Predrag Milivojević poručio je da Lužnička dolina na ovaj način daje skromni doprinos očuvanju tradicije, negovanju sećanja na znamenite sugrađane,  dela i postignuća predaka koji su svojim životima ispisali istoriju Srbije.

U programu učestvuju: sveštenik Veljko Jaraković, Predrag Milivojević, predsednik udruženja Župa Lužnica, Dragan Krsmanović, Željko Marković, Aleksandar Savić, Miloš Popović, Ljubiša Đoković, Dragica Grbić, Dušan Radojičić, Nemanja Milivojević, Miroslav Lukić.

U organizaciji programa čiji je reditelj Valentina Zlatanović Marković, pored udruženja Župa Lužnica svoj doprinos dali su: Istorijski arhiv Užice kao suorganizator programa, i Crkvena opština Karan, a  Gradski kulturni centar Užice obezbedio je tehničku podršku.

Početak programa je u 19 časova kada će se u Beloj crkvi održati večernja služba, a umetnički deo večeri počinje u 19, 45.

Voditelji programa su : Katarina Gligorijević i Jovana Maksimović.

Izvor:pasaz.rs/M.N.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poziv stvaraocima za učešće na XXI Smotri likovnog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za vikend: Maglovita, sveža jutra i „letnji“ dani

Oglasna Tabla

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla